open-navfaktor-logo
search
Premijer RS-a
Višković na protestu u Istočnom Sarajevu: Ovo je udar na čitavu Bosnu i Hercegovinu, na inteligenciju
Premijer manjeg bh. entiteta RS Radovan Višković prisustvovao je protesnom skupu u Istočnom Sarajevu. Kazao je kako su se građani okupili kako bi dali podršku institucijama RS-a a ne osobama.
01.09.2023. u 19:46
get url
text

Okupili su se jer su protiv optužnice koje je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS Milošu Lukiću zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

- Bili ste svjedoci ovdje u Istočnom Sarajevu da se okuplja značajan broj građana sa ovog područja da na miran, dostojanstven način izrazi svoje nezadovoljstvo, negodovanje, protivljenje, jer se ljudi pozivaju na krivičnu odgovornost samo zato što rade svoj posao u skladu sa Ustavom i zakonima.

Postavlja se logično pitanje, je li vi želite anarhiju? Šta vi želite u ovoj zemlji ako onemogućavate ljudima da rade svoj posao u skladu sa Ustavom, u skladu sa zakonima? Predsjednik RS-a je dužan da potpiše ukaz o proglašenju zakona koji je donijela Narodna skupština RS-a. Direktor Službenog glasnika je dužan da objavi taj zakon. Je li vi tim ljudima zabranjujete da rade? Je li to nije udar na institucije? Ovdje nije nijednog momenta niko došao da bi branio pojedince, neko ime i prezime. Ovdje je odbrana institucija RS-a. Ne možete da ignorišete jednu trećinu Bosne i Hercegovine, a to je srpski narod - poručio je Višković.

Imao je poruku za kolege u Federaciji BiH.

- Budućnost ove zemlje je u govoru, poštivanju drugog i drugačijeg. Moramo uvažavati jedni druge. Živjeli smo vijekovima zajedno. Zašto moraju doći stranci da nam kažu kako ovdje treba da živimo. Mislim da je 30 godina poslije nesretnog rata došlo vrijeme da brigu preuzmu legalno izabrani zvaničnici u ovoj zemli.

Stranci neka idu svojim kućama i uređuju ono što treba da uređuju u svojoj zemlji. Ovo je udar na čitavu Bosnu i Hercegovinu, na demokratiju, inteligenciju. Nijedna država nema ovakvu vladavinu, da jedan čovjek može da donosi zakone, uredbe, da mijenja zakone i kaže: "Ko ne poštuje moj zakon, krivično će odgovarati" - rekao je Višković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.