open-navfaktor-logo
search
Entitetski premijeri
Višković: Nećemo dizati zidove, samo da ucrtamo granicu; Novalić: Ne dolazi u obzir
Premijer Republike Srpske (RS) Radovan Višković kazao je danas da niko nema namjeru da na međuentitetskoj liniji podiže zidove, nego "da građani u Bosni i Hercegovini mogu da na što bolji način ostvaruju svoja prava".
18.02.2020. u 13:33
get url
text

On je danas komentarisao jedan od sinoć usvojenih zaključaka na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), a u kojem se traži od Vlade tog entiteta da nastavi pregovore sa Vladom Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) s ciljem definisanja granične linije između dva entiteta.

Podsjetio je da je poslije Dejtonskog sporazuma bila formirana komisija koja je trebalo da tu liniju razgraniči, ali da posao nije završen do kraja.

- Mi samo želimo da Vlada RS-a i Vlada FBiH u skladu sa Ustavom BiH ponovo pokrenu rad takvog jednog tijela, bilo da je to komijsija ili radna grupa, ali koja će biti sastavljena od stručnih ljudi iz geodetskih uprava. Trebalo bi da oni, zbog građana bez obzira na njihovu pripadnost, kažu da je ta linija tu i tu, kako bismo znali gdje prestaju, a gdje počinju nadležnosti RS-a, a gdje FBiH – rekao je Višković.

On je poručio da se radi o "nasušnoj potrebi građana koji žive u BiH".

- Kako neko može da ostvari pravo iz imovinskih odnosa kada ne znaju da li pripadaju jednom ili drugom entitetu. Ne vidim zašto bi takav jedan zaključak bilo kome bio problem ili pravio štetu – kazao je Višković.

Podsjetimo, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić odbacio je danas tvrdnje iz bh. entiteta Republika Srpska da su započeti razgovori o entitetskoj liniji.

On je jasno poručio da Federacija BiH nije, niti će ikada učestvovati u bilo kakvim razgovorima koji se tiču entitetske linije. Na taj način kratko je prokomentarisao jedan od jučer usvojenih osam zaključaka u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.