open-navfaktor-logo
search
NSRS
Višković o kupovini nove "cessne": Tužit ću medije koji su zloupotrijebili moju izjavu
Premijer RS-a ponudio novo objašnjenje
26.09.2019. u 14:47
get url
text

Premijer RS-a Radovan Višković kazao je danas da će tražiti od svojih službi da se tuže novinari i mediji koji su "zloupotrijebili njegovu izjavu oko aviona".

Kao što je ranije objavljeno, Vlada RS-a pokrenula je proceduru kupovine novog aviona čija cijena iznosi 18,9 miliona maraka. Avion tipa "cessna" na banjalučkom aerodromu trebao bi se naći u novembru. Višković je danas u Narodnoj skupštini RS-a istakao da je u spornoj izjavi, za koju sada tvrdi da su je neki zloupotrijebili, kazao kako je "prije oko dva mjeseca, kada je pokrenuta procedura za kupovinu novog aviona, 'naš' avion bio prizemljen zbog kvara na toj vrsti aviona".

- Znači ne zbog kvara našeg aviona, nego zbog kvara koji se pojavio na takvoj vrsti aviona negdje u svijetu. Došao je nalog da sve "cessne" tog tipa budu prizemljene. To se dešavalo 24. maja, ima zabrana o letu. Naš avion skoro dva mjeseca nije letio. Tačno je da je letio u septembru. Onda se pravi za medije da premijer laže i objavljuje spisak letova. Ako ćemo tako obmanjivati građane, u tome ne želim da učestvujem, nego ću tražiti preko institucija tužbe, pa neka se bave time – rekao je Višković.

Danas je pojasnio da su se u to vrijeme koristili "tuđi avioni".

- Po potrebi smo ih iznajmljivali, pa ko ima slobodan avion. Iznajmljivali smo ih i pravili ogroman trošak za RS, ne znajući kada ćemo ponovo dobiti dozvolu za let našeg aviona. Onda smo rekli da razmatramo mogućnost nabavke novog aviona i zamjenu ovog starog. Dakle, zamjena staro za novo – naglasio je Višković.

Objasnio je i da u Vladi RS-a, međutim, nisu bili zadovoljni procjenom koju su dobili iz "cessne" za njihov stari avion, te su krenuli u nabavku novog.

-Odlučili smo da kompletan iznos finansiramo iz budžeta RS-a. Po dolasku novog, stari ćemo prodati na licitaciji jer smatramo da ćemo time dobiti više sredstava nego da smo išli u zamjenu uz doplatu. Ko god je mijenjao auto staro za novo, kad dođete u servis, procijene toliko, a znate da na tržištu možete uzeti puno više – rekao je Višković.

Istakao je da sljedeće godine istječe garantni rok za postojeći avion "cessna" Vlade RS-a, te da bi morao ići na redovan servis.

- Taj servis bi bio više od 1,5 miliona dolara. Znači, kada se sabere remont i servis, te koliko košta stari avion, donijeli smo odluku da uz doplatu koja nije beznačajna, ali ni velika, možemo da dobijemo novi i time smanjimo troškove za RS – rekao je danas Višković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.