open-navfaktor-logo
search
Kupuju novi
Višković obmanjuje: "Prizemljeni" avion Vlade RS samo ovaj mjesec letio 10 puta
Avion Republike Srpske Cessna E7-SMS, za kojeg u Vladi RS tvrde da je neispravan i da je to jedini razlog što kupuju novi od 19 miliona maraka, letio je samo ovog mjeseca deset puta
26.09.2019. u 09:52
get url
text

Avion Republike Srpske Cessna E7-SMS, za kojeg u Vladi RS tvrde da je neispravan i da je to jedini razlog što kupuju novi od 19 miliona maraka, letio je samo ovog mjeseca deset puta. Posljednji let bio je iz Beograda za Banjaluku u subotu, 21. septembra ove godine, isti dan kada su zvaničnici eniteta Republika Srpska bili na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, otkriva portal CAPITAL.

Premijer Radovan Višković nije govorio istinu kada je rekao da je avion u vlasništvu RS prizemljen već dva mjeseca i da je zbog toga neophodna kupovina novog aviona.

-Naš avion oko dva mjeseca nije letio, u tom vremenu smo koristili tuđi avion, iznajmljivali smo i pravili ogromne troškove za Republiku Srpsku. Ne znajući kada ćemo dobiti ponovo dozvolu za let našeg aviona, i ona može biti uskraćena kad god neko drugi donese odluku, mi smo razmotrili mogućnost nabavke novog, uz mogućnost zamjene staro za novo. Na osnovu procjene koju su uradili iz Cessne, nismo bili zadovoljni kako su procijenili naš avion i donijeli smo odluku da idemo u nabavku, da kompletan iznos finansiramo iz budžeta- kazao je Višković.

Podaci sa jednog od sajtova na kojima je moguće pratiti letove aviona u svijetu pokazuju da je avion u vlasništvu Republike Srpske, Cessna registarskih oznaka E7-SMS, letio u ovom mjesecu deset puta, u periodu od 2. do 21. septembra.

Posljednji registrovan let ovim avionom bio je u subotu, iz Beograda za Banja Luku. Taj dan je bio sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa zvaničnicima entiteta Republika Srpska i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz RS.

Na sastanku sa Vučićem bili su član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica RS Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković. Svi oni imaju pravo na korištenje ovog aviona, odnosno usluga Vazduhoplovnog servisa RS.

Na registru letova je vidljivo da je avion  u petak, 20. septembra, letio iz Mahovljana u Sarajevo, pa poslijepodne iz Sarajeva u Beograd, da bi zatim iz Beograda odletio u Mahovljane, odnosno na banjolučki aerodrom. To večer je Dodik gostovao na RTS-u u emisiji "Oko", gdje je govorio o Deklaraciji SDA uoči sastanka sa Vučićem.

U subotu ujutro avion je iz Mahovljana letio za Beograd, a vratio se poslijepodne.

Prije toga, 18. septembra, ovaj avion letio je u iz Mahovljana u Beč i nazad. U Beograd je letio i 14. i 12. septembra.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.