open-navfaktor-logo
search
Sniziti cijenu
Višković: RS za suspenziju akcize na gorivo na neodređeno vrijeme
Premijer RS-a Radovan Višković najavio je danas da će predstavnici RS-a na sastanku sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i premijerom Federacije BiH u Sarajevu predložiti da se akcize na naftu i naftne derivate suspenduje na neko vrijeme. 
04.03.2022. u 13:03
get url
text

Nije mogao precizirati na koji period bi to moglo da se odnosi. Ukoliko bude saglasnosti, ovaj prijedlog bi, kazao je, trebalo usvojiti u Parlamentu BiH.

- RS bez tih prihoda gubi oko 160 miliona KM godišnje. Mi smo spremni da akcizu, koja je 30-40 feninga, suspendujemo na neko vrijeme i da tako snizimo cijenu goriva - rekao je Višković. 

Istakao je i da se RS zalaže za diferenciranu stopu PDV-a i da na osnovne životne namirnice ona bude nula.

Upitan da li postoje informacije, poput onih koje su se sinoć pojavile da bi nabavna cijena goriva mogla biti tri marke, Višković je kazao da "nije isključeno". Dodao je da se još nismo primakli "piku" iz 2008. godine kada je barel bio 140 dolara, a danas je 110.

Iz Privredne komore RS-a su objasnili da se cijena berzanske robe neprestano mijenja.

Dragan Trišić iz Grupacije za promet naftom je naveo da je samo u dva minuta dok je Višković govorio, cijena skočila na 112. 

- Nemamo procjenu gdje će to završiti, nadamo se da će uskoro doći do zasićenja. Jako je teško prognozirati bilo kakav scenario - rekao je Trišić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.