open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Višković se okomio na Nikšićevu Vladu: Otimate srpske stanove u Federaciji BiH
Predsjednika Vlade bh. entiteta Republika Srpska Radovan Višković reagovao je na odluke kojom je Vlada Federacije BiH utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo.
13.01.2024. u 07:54
get url
text

VEZANI TEKST - Utvrđene izmjene i dopune dva zakona o stanovima, kada postaju vlasništvo općina, ko će imati pravo na naknadu od FBiH...

- Predloženi zakoni u vezi stanarskih prava na području Federacije BiH predstavljaju perfidni pokušaj legalizacije i otimanja više hiljada stanova u većinski srpskom vlasništvu, u okviru sistemskih nastojanja sarajevskih političkih elita za eliminaciju Srba sa svojih vjekovnih ognjišta - navodi on.

Ocijenio je prijedlog ovog zakona skandaloznim te pozvao sve koji su dali glas da ga hitno suspenduju iz parlamentarne procedure, te da pripreme novi prijedlog koji bi, dodaje, adekvatno obeštetio hiljade obespravljenih ljudi, direktno ugroženih u slučaju implementacije ovog prijedloga.

- Sramotno je i, u najmanju ruku, neprimjereno predvidjeti odredbu po kojoj se nosilac stanarskog prava navodno obeštećuje po ponižavajućih 1.000 KM po kvadratnom metru, umanjenom za amortizaciju, uprkos tome što je tržišna cijena tih stanova u Sarajevu, gdje ih je i najviše, i do šest puta veća od toga.

Ovo predstavlja još jedan od skrivenih planova koji za cilj ima odvraćanje Srba od povratka u FBiH, kao i narušavanje atmosfere suživota koja je uveliko narušena u ovom entitetu. Svjedoci smo nemilih scena kojima su Srbi povratnici bili izloženi tokom proslavljanja pravoslavnog Božića ove godine - kaže Višković te dodaje:

- Pored toga, zabrinjavajuće je i hronično odsustvo odgovornosti kod navodnih srpskih predstavnika u Vladi FBiH, koji su, zarad ličnih privilegija, pristali na ponižavajući zakonski prijedlog, uprkos tome što direktno i na najgrublji mogući način ugrožava prava pripadnika njihovog naroda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.