open-navfaktor-logo
search
Sastanci
Visoke delegacije njemačkog ministarstva odbrane i oružanih snaga posjetile MO i OSBiH
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, sa zamjenikom za politiku i planove Mijom Krešićem, primio je danas u službenu posjetu delegaciju Ministarstva odbrane Savezne Republike Njemačke, na čelu s parlamentarnom državnom sekretarkom Siemtje Moller.
19.12.2022. u 22:56
get url
text
Sastanak u MOBiH

Istovremeno, u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general-pukovnik Senad Mašović, sa zamjenikom za resurse general-bojnikom Gojkom Kneževićem, u službeni je posjet primio načelnika odbrane SR Njemačke generala Eberharda Zorna.

Na sastancima je razgovarano o vojnoj saradnji dviju zemalja, bh. putu ka evropskim i euroatlantskim integracijama, dosadašnjem i budućem doprinosu oružanih snaga dviju zemalja u operacijama podrške miru, kao i značaju EUFOR-ove misije Althea u BiH. Razgovaralo se i o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u Evropi te njenom utjecaju na Bosnu i Hercegovinu i ostale zemlje zapadnog Balkana, posebno u kontekstu rata u Ukrajini.

Podžić je izrazio zahvalnost parlamentarnoj sekretarki Moller na različitim projektima kojima Vlada SR Njemačke pomaže MO i OSBiH, ukučujući i školovanje pripadnika OSBiH na njemačkim vojnim školama, kao i saradnju na području verifikacije i kontrole naoružanja. On je posebno istaknuo da je SR Njemačka značajan donator za MO i OSBiH, s naglaskom na uređenja infrastrukture na nekoliko vojnih lokacija, u vrijednosti od 1,1 milioun eura, što je projekt čija je raelizacija u pravo u tijeku.

Gosti iz Njemačke izrazili su podršku BiH na njenom euroatlantskom putu. Posebno je pozdravljena činjenica da je Bosni i Hercegovini konačno dodjeljen status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, što mapira BiH kao perspektivnu zemlju i šalje poruku da je država ostvarila određeni nivo političke, ekonomske i pravne stabilnosti.

Sastanku u Ministarstvu odbrane BiH prisustvovali su i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i šef Kabineta minista odbrane BiH Kemal Korjenić, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.