open-navfaktor-logo
search
Saopćeno iz OHR-a
Visoki predstavnik suspendovao primjenu Zakona o nepokretnoj imovini RS-a
Visoki predstavnik Christian Schmidt donio je danas Obavijest o primjeni Naloga od 12. aprila 2022. na Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u RS-a, objavljen u Službenom glasniku Republike Srpske 20. februara 2023. godine.
27.02.2023. u 18:47
get url
text

Iz OHR-a navode da je nalogom visokog predstavnika od 12. aprila 2022. prvobitno suspendovan prethodni Zakon o nepokretnoj imovini za funkcionisanje javne vlasti u RS-u, koji je usvojen u februaru 2022., a stavljen van snage Odlukom Ustavnog suda BiH od 22. septembra 2022. U navedenoj odluci, Ustavni sud je utvrdio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost da uređuje pravnu materiju koja je predmet tog zakona.

Dodaju da se nalog od 12. aprila 2022. sada primjenjuje na novi Zakon RS-a sa istim nazivom, što faktički znači da se primjena navedenog zakona obustavlja do konačne odluke Ustavnog suda BiH o njegovoj usklađenosti sa Ustavom BiH, odnosno dok Ustavni sud ne donese privremenu mjeru u vezi sa navedenim zakonom. Dok sud ne donese odluku u vezi s tim pitanjem, mora se izbjeći bilo kakva pravna nesigurnost.

Visoki predstavnik je naglasio da se pitanje državne imovine ne može riješiti jednostranim mjerama i podsjetio sve donosioce odluka da je Parlamentarna skupština BiH pravo mjesto za rješavanje tog pitanja, saopćeno je iz OHR-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.