open-navfaktor-logo
search
Uoči godišnjice genocida
Visoki zvaničnici EU-a: Evropa nije ispunila svoje obećanje da se takva tragedija neće nikada više desiti
Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i visoki predstavnika i potpredsjednik Josep Borrell dali su zajedničku izjavu povodom 25. godišnjice od genocida u Srebrenici  
10.07.2020. u 13:50
get url
text

- Jedanaestog jula obilježavamo 25. godišnjicu od genocida počinjenog u Srebrenici, jednog od najmračnijih poglavlja moderne evropske historije. Naša srca i misli su sa žrtvama ovog tragičnog događaja, njihovim porodicama i najmilijima, kao i svima onima čiji životi su bili pogođeni ovim dešavanjima. Odajemo počast i sjećamo se onih koji su našli smiraj, kao i svih drugih koji se još uvijek vode kao nestali.

Ova godišnjica je bolan podsjetnik za nas. Prije 25 godina, Evropa nije ispunila svoje obećanje da se takva tragedija neće nikada više desiti na našem kontinentu. Ovo je i snažan signal potrebe da se odlučno i bez izuzetaka zalažemo za univerzalne vrijednosti, posebno za ljudsko dostojanstvo, koje su temelj naše Unije.

Dvadeset i pet godina kasnije, naša dužnost je da se sjećamo. Moramo se iskreno suočiti sa prošlošću i okrenuti prema budućnosti sa odlučnošću da podržimo generacije koje dolaze, uključujući mlade iz cijelog Zapadnog Balkana, u izgradnji bolje zajedničke budućnosti.

Bosna i Hercegovina je prešla dug put do ponovnog uspostavljanja povjerenja, unutar i između zajednica u zemlji. Da bi se mir i proces pomirenja nastavili, priznavanje stradanja, međusobno poštovanje i dostojanstvo moraju biti dio puta naprijed​​. Pomirenje mora postati stvarnost u politici, školama, gradskim upravama, svakodnevnom životu. Svi lideri imaju odgovornost da osiguraju da javne poruke, kao i statuti, spomenici i imena javnih mjesta, ulica i trgova, predvode put ka pomirenju.

Evropska unija ostaje snažno opredijeljena da podrži Bosnu i Hercegovinu i Zapadni Balkan u cjelini, u jačanju pomirenja i prevazilaženju nasljeđa prošlosti, jer je njihova budućnost u EU sve izvjesnija – naveli su zvaničnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.