open-navfaktor-logo
search
Mjerne stanice
Visoko, Živinice i Tuzla jutros najzagađeniji, zrak vrlo nezdrav za stanovništvo
Visoko, Živinice i Tuzla su jutros najzagađeniji bh. gradovi u kojima su jako visoke koncentracije zagađujućih čestica  i zrak je na području tih gradova vrlo nezdrav za stanovništvo. Indeks kvaliteta zraka u Visokom jutros u 8.00 sati iznosio je 267, Živinicama 237, a u Tuzli 219.  
24.02.2020. u 08:59
get url
text

Kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme na području tih gradova moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva. Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani, upozoravaju iz Eko Akcije. 

Prema mjerenjima u 8.00 sati kvalitet zraka je nezdrav i na području Lukavca i Ilijaša, gdje je Indeks kvaliteta zraka iznosio 189 i 186, te na području Zenice i Sarajeva gdje  su izmjereni indeksi kvaliteta zraka iznosili 172 i 171. Na području tih gradova u takvoj situaciji sa kvalitetom zraka stanovništvo se upozorava na moguću pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme.

Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje. Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali. Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO). 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.