open-navfaktor-logo
search
Koštaju pet miliona KM
Vještački proizvedeni: Šta u MUP-u Republike Srpske rade 144 generala?!
U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske trenutno 144 policijska službenika imaju čin glavni inspektor koji se dovodi u ravan sa vojnim činom generala, zbog čega policajci glavne inspektore kolokvijalno nazivaju generali.
27.07.2023. u 11:40
get url
text

Ovi vještački proizvedeni generali koštaju MUP godišnje više od pet miliona KM, jer su njihove bruto plaće veće od 3.000 KM mjesečno, pri čemu većina ne radi ništa, osim što strahuje da im se novom sistematizacijom ne ukine lagodno radno mjesto i pripadajući čin.

Iz MUP-a RS-a potvrđeno je za Capital da pored 144 glavna inspektora trenutno 20 policijskih službenika po funkciji ima čin generalni inspektor policije, dok čin glavni generalni inspektor policije nosi samo direktor policije.

- U činu glavni inspektor penzionisana su 53 policijska službenika, a četiri policijska službenika u činu generalni inspektor policije - kaže portparol MUP-a Mirna Miljanović.

Ona objašnjava da je Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima propisano da čin generalnog inspektora policije stiče policijski službenik raspoređen na poslove rukovodioca osnovne organizacione jedinice.

- Po okončanju rasporeda na navedenim poslovima, policijski službenik se vraća u čin glavnog inspektora - objašnjava Miljanović.

U praktičnom smislu to znači da policijski službenik stiče čin generalnog inspektora policije kada bude imenovan za načelnika neke uprave u sjedištu MUP-a ili neke od policijskih uprava, odnosno bivših CJB, a kada bude razriješen sa te funkcije vraća se u čin glavnog inspektora koji je morao imati da bi bio imenovan za načelnika uprave.

Prema tvrdnjama upućenih, postojanje čak 144 glavna inspektora u MUP-u RS-a je višestruko više od potreba i standarda i rezultat je loših Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta i formiranja brojnih uprava u MUP-u.

- U periodu prije dvadesetak godina u MUP-u RS-a je bilo svega desetak glavnih inspektora, ali kasnije je promjenama Pravilnika o sistematizaciji taj broj višestruko povećan, a do prave ekspanzije i gomilanja "generala" došlo je prije osam-devet godina kada je u sjedištu MUP-a formirano nekoliko uprava i kada su formirane potpuno nepotrebne policijske uprave Mrkonjić Grad, Bosanska Gradiška, Foča i Zvornik - kaže jedan od visokih funkcionera MUP-a koji je insistirao na anonimnosti.

Kada su od Uprave kriminalističke policije, objašnjava dalje ovaj izvor, formirane Uprava za teški i organizovani kriminalitet i Uprava za borbu protiv terorizma, praktično je utrostručen broj glavnih inspektora u sjedištu MUP-a.

- Koliko god je u UKP-u bilo rukovodećih mjesta, isto toliko ih je predviđeno u dvije nove uprave i na svakom od njih službenik sa činom glavnog inspektora. Isto tako je i sa formiranjem policijskih uprava u Mrkonjić Gradu, Bosanskoj Gradišci, Foči i Zvorniku. Formiranjem tih uprava, usitnjena je organizacija i praktično su stvorene nove funkcije načelnika sektora u koje su zasjedali novoproizvedeni glavni inspektori i tako je došlo do 144 "generala" - objašnjava on. 

On dodaje da se od aktuelnog ministra unutrašnjih poslova Siniše Karana očekivalo da će donijeti novi Pravilnik o sistematizaciji kojim će se, između ostalog, smanjiti broj "generala" i MUP učiniti efikasnijim.

- Međutim, još uvijek nema novog pravilnika koji se, kako se može čuti, radi gotovo u tajnosti i samo ministar i direktor policije znaju u kojoj je fazi i kakve promjene će donijeti. Pravi policajci se nadaju da će se stvari promijeniti, pogotovo što je novi ministar na funkciji već više od sedam mjeseci, a nije preduzeo nikakve ozbiljne poteze, ako se ne računaju smjene i rotacije na čelu tri-četiri uprave. Karan je cijeli radni vijek proveo u policijskim strukturama i od njega se očekivalo da razmrda MUP, a toga za sada nema - kaže sagovornik Capitala.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.