open-navfaktor-logo
search
Dan visokih zvanica
Vježba Trenutni odgovor 23: Stepen interoperabilnosti OSBiH s NATO-om svakim danom sve veći
Na glavnom poligonu za obuku "Manjača" danas je, trećeg dana vježbe "Trenutni odgovor 23", upriličen Dan visokih zvanica na kojem su pripadnici Batalјonske grupe lake pješadije (BGLP) predstavili osnovne elemente vježbe koji se ocjenjuju.
31.05.2023. u 15:37
get url
text

Prezentaciji borbenih sposobnosti Batalјonske grupe lake pješadije prisustvovali su ministar odbrane BiH Zukan Helez, načelnik Zajedničkog štaba general-pukovnik Senad Mašović, komandant Operativne komande general-major Radovan Ilić, te komandanat Komande za Obuku i doktrinu brigadir Slaven Blavicki koji je ujedno i direktor vježbe.

FOTO: MOBiH

Vježba predstavlјa ocjenjivanje operativnih sposobnosti Batalјonske grupe lake pješadije Oružanih snaga BiH koja se realizuje putem nacionalnog OCC E&F koncepta ocjenjivanja po NATO standardu. Da bi to bilo moguće, ZŠ OS BiH u saradnji sa KOiD-om je realizovao i prvi domaći kurs OCC E&F ocjenjivača, koji će završetkom vježbe biti certifikovani od NATO-a i tako povećati bazen ocjenjivača OS BiH, takođe ovo je bio i prvi put da je BGLP OS BiH obavljala ovakvu vježbu na  improvizovanom poligonu za ratovanje u urbanoj sredini.

Prisutnima se obratio i direktor vježbe, brigadir Slaven Blavicki koji je goste upoznao sa organizacijom direktorijata i procesom vođenja vježbe, te izrazio zadovolјstvo dinamikom realizacije same aktivnosti.

FOTO: MOBiH

Helez je istakao da tom i sličnim vježbama put OSBiH u dostizanju NATO standarda ide uzlaznom putanjom i stepen interoperabilnosti sa NATO-om je svakim danom sve veći.

- Nastavak aktivnosti na održavanju borbene gotovosti Deklarisane bataljonske grupe lake pješadije OS BiH po Konceptu operativnih sposobnosti, potvrda je naše opredijeljenosti da se osposobimo za zajednički rad sa najboljima. Ponosan sam i na činjenicu da su naši ocjenjivači takođe osposobljeni za provođenje ocjenjivanja borbene spremnosti po NATO standardima - zaključio je Helez.

FOTO: MOBiH

Mašović je izjavio da se vježbom "Trenutni Odgovor 23" jasno pokazuje opredijeljenost da se dostignuti nivo operativnih sposobnosti mora održavati, ali i dalje podizati.

- Ono što smo naređenjem definisali jeste da ono sve što se radi u Bataljonskoj grupi lake pješadije treba u potuposti integrisati u obuku u svim jedinicama Oružanih Snaga BiH. Na taj način ćemo stepen interoperabilnosti s NATO-om podići nivo cijelih Oružanih snaga - rekao je Mašović.

Vježba ''Trenutni odgovor 23'' završava 1. juna 2023., a narednog dana će biti realizovana analiza provedene vježbe, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.