open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
VKBI: Ne treba ponoviti grešku omogućavanjem SNSD-u izbor četiri delegata u Dom naroda BiH
- Proteklih dana svjedočimo raznolikim, nedosljednim i kontradiktornim izjavama i javnim nastupima predstavnika političkih stranaka i izabranih zastupnika okupljenih oko Pokreta za Državu koje se odnose na predstojeći proces izbora pet delegata iz Narodne Skupštine RS-a u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
23.11.2022. u 11:09
get url
text

Nepostojanje usaglašenih strateških političkih odrednica i programa u okviru Pokreta za državu, a koji su morali biti definisani prije samih izbora, izašli su na svjetlo dana - saopćili su iz Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI).

Dodaju da su polemike koje se vode u javnosti izraz odsutnosti strateških političkih pravaca i nedvojbeno pokazuju da se opći državotvorni interes podređuje ličnim afinitetima i ambicijama. Kako ističu, rezultat takve politike po bošnjački narod u entitetu RS ne može isporučiti nikave pozitivne efekte.

- Kao što smo upozoravali u prethodnom izbornom ciklusu da, zbog neprihvatljive retorike ali što je još opasnije antidejtonskog djelovanja predsjednika i cjelokupnog establišmenta SNSD-a, nije prihvatljiv izbor četiri delegata SNSD-a u Dom naroda PSBiH, dužni smo iznova ponoviti iste stavove i zahtijevati od zastupnika u NSRS-u koji se predstavljaju "bosanskim glasnicima" da ne ponove istu grešku.

Rezultati neprimjerenih i pogrešnih odluka iz prethodnog izbornog ciklusa javnosti su poznati. Zbog obećanja funkcionerskih pozicija, ne smiju se dovesti u pitanje jačanje i afirmacija državnosti Bosne i Hercegovine - navode iz VKBI-ja.

Naglašavaju da je u kompleksnim geostrateškim i geopolitičkim odnosima u regionu, Evropi i svijetu, u kojima se Bosna i Hercegovina još nalazi, sa jasnim određenjima SNSD-a i njihovih "saveznika" u ovim odnosima, potpuno neprihvatljivo bilo kojem bloku iz NSRS-a, a posebno SNSD-u, omogućiti izbor četiri delagata u PSBiH. Ovo, ističu, ne treba dozvoliti iz strateških razloga, a svakako i zbog javno iznesenih političkih stavova koje je prilikom inauguracije za predsjednika RS-a prezentirao Milorad Dodik.

Smatraju da alternativni pristup novoizabranog podpredsjednika RS-a iz reda bošnjačkog naroda Ćamila Durakovića treba ohrabriti i pozdraviti jer dosadašnje političko djelovanje za prava i status Bošnjaka u RS-u nisu dali očekivane konkretne rezultate.

- U svakom slučaju je neprihvatljivo niti se može na bilo koji argumentovan način odbraniti mogući izbor četiri delagata SNSD-a u PSBiH podrškom zastupnika Pokreta za državu. Nužno je proces uspostave vlasti u RS-u i eventualno učešće zastupnika Pokreta za državu u vladajućoj većini u NSRS-u odvojiti od procesa izbora delegata u Dom naroda PSBiH. Ovo tim prije jer entitet RS ima svoje autonomne ustavne nadležnosti, svoju vladu, svoj parlament, svoje predsjedništvo, koje nemaju dodirnih tačaka niti nadležnosti sa nadležnostima i institucijama Bosne i Hercegovine - saopćili su iz VKBI-ja i dodali:

- U ovom trenutku nužno je javno očitovanje svake od političkih stranaka koje participiraju u Pokretu za državu kako bi bilo bjelodano i jasno da li zastupnici u Pokretu za državu vode svoju ličnu politiku li pak prezentiraju stavove političkih stranaka kojima pripadaju. Ovo je neophodno kako bi se otklonile mnogobrojne sumnje, smutnje i kalkulacije koje su prisutne u javnosti.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.