open-navfaktor-logo
search
Zlatar u posjeti
VKBI poziva OHR, SPC i institucije RS-a da uklone crkvu iz dvorišta nane Fate
Primjer kršenja temeljnih ljudskih prava i slobodan u Republici Srpskoj Bošnjacima, najvidljiviji su na primjeru nane Fate Orlović
10.09.2019. u 10:23
get url
text

Generalni sekretar Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca Emir Zlatar posjetio je nanu Fatu Orlović u Konjević Polju, koja već više od decenije pokušava ostvariti povrat svoje zemlje, na kojoj je na nezakonit način izgrađena pravoslavna crkva.

Zlatar je prenio podršku organa VKBI nani Fati i njenoj pravnoj borbi, u nadi da će ipak temeljno pravo na privatnu svojinu dobiti konačan epilog, uklanjanjem bespravno napravljene crkve, saopćeno je iz VKBI. 

VKBI koristi priliku da još jednom pozove rukovodstvo Srpske pravoslavne crkve kako u Srbiji tako i u Bosni i Hercegovini, nadležne institucije Vlade Republike Srpske i lokalnu vlast u Bratuncu, da na civiliziran način riješe ovo pitanje, te uklone crkvu sa imanja koje pripada nani Fati Orlović.

Primjer kršenja temeljnih ljudskih prava i slobodan u Republici Srpskoj Bošnjacima, najvidljiviji su na primjeru nane Fate Orlović. Na ovom primjeru najjasnije se odslikava suspenzija vladavine prava u RS-u i Bosni i Hercegovini, ali i nemoć i ne rad OHR-a, koji apsolutno ima mandat i mehanizme da se ovo pitanje riješi.

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca i dalje će pratiti ovaj slučaj i insistirati na njegovom okončanju, kao i opći status i položaj povratnika u RS-u, posebno u segmentu negiranja bosanskog jezika, a što su sve izrazi sistemskog ponašanja institucija RS-a koje još, nažalost, provode zamisli  velikodržavne politike iz susjedne Srbije - saopćeno je iz VKBI. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.