open-navfaktor-logo
search
Odobreno
Vlada BPK Goražde i u ovoj godini izdvaja 100.000 KM za specijalizacije ljekara
Vlada Bosanskopodrinjskog kantona Goražde, na prijedlog Ministarstva zdravstva, odobrila je 100.000 KM za specijalizacije goraždanskih ljekara.
04.11.2023. u 13:16
get url
text

Resorni ministar Senad Čeljo napominje da se time nastavlja kontinuitet sufinansiranja specijalizacija kako u primarnoj tako i u sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti, a planirani iznos u ove svrhe isti je kao i prethodne godine.

Kantonalnoj bolnici Goražde odobreno je 70.000 KM, dok će Dom zdravlja "Dr Isak Samokovlija" Goražde dobiti 30.000 KM.

- Kao rezultat ovakvog ulaganja u vlastiti kadar u ovoj godini BPK Goražde je bogatiji za četiri ljekara specijalista - dva pedijatra, urologa i anesteziologa a pored njih uspjeli smo osigurati i još jednog radiologa sa iskustvom, što je ukupno pet novih specijalista – naveo je Čeljo.

Dodao je da se trenutno na specijalizaciji nalazi 11 goraždanskih ljekara, a sljedeće godine planirana je dodjela novih specijalizacija za deficitarne discipline.

- Našim mladim ljekarima dajemo šansu za ovaj vid stručnog usavršavanja, a na njihova mjesta dolaze novi mladi ljekari. Izuzetno mi je zadovoljstvo vidjeti sve veći broj mladih iz Goražda koji završavaju studije medicine i vraćaju nam se a najmanje što možemo učiniti je da im omogućimo da rade u svom gradu, a u dogledno vrijeme i da budu upućeni na specijalizaciju – kazao je Čeljo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.