open-navfaktor-logo
search
Sjednica u Sarajevu
Vlada dala saglasnost za novu veleprodajnu cijenu gasa u FBiH
Na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, Vlada FBiH je donijela Odluku o davanju saglasnosti na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području Federacije BiH, počevši od 1.10.2022. godine, koja iznosi 1.095 KM/1.000 Sm³, odnosno 1,095 KM/Sm³. 
13.10.2022. u 13:54
get url
text
Federalna vlada
Federalna vlada

U ovu cijenu nije uračunat porez na dodanu vrijednost.

VEZANI TEKST - Na Vladi FBiH odluka o novoj veleprodajnoj cijeni gasa, SBB-ov ministar poslao prijedlog

Za realizaciju ove odluke, koja stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u Službenim novinama FBiH, zadužena su federalna ministarstva energije, rudarstva i industrije, te trgovine, svako u okviru svoje nadležnosti.

U obrazloženju Odluke je navedeno da je Energoinvest d.d. Sarajevo 11.10.2022. godine uputio Federalnom ministarstvu trgovine zahtjev za promjenu veleprodajne cijene prirodnog gasa prema distributivnim kompanijama u FBiH, te potrebno mišljenje Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

U zahtjevu je navedeno da nova povećanja cijene gasa nije moguće pokriti iz postojeće tarife i hitno je potrebna korekcija cijene u skladu sa aktuenim dešavanjima na svjetskom tržištu, a s ciljem osiguranja kontinuirane isporuke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.