open-navfaktor-logo
search
Gutić o smjenama
Vlada FBiH daje RMU Banovići pod Kukićevu kontrolu: Politička korupcija, slijedi krivična prijava za Nikšića
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine jučer je dala saglasnost Nadzornom odboru Rudnika mrkog uglja Banovići da razriješi generalnog direktora Elvira Salihovića i kompletnu upravu, a da Rasima Dostovića imenuje na poziciju vršioca dužnosti generalnog direktora, kao i Mirsada Bečića za v. d. izvršnog direktora za tehničke poslove i Enesa Šabanovića za v.d. izvršnog direktora za pravne i kadrovske poslove. Imenovani su kadrovi Pokreta demokratske akcije (PDA) koji je osnovao Mirsad Kukić, a smijenjeni direktor je iz Stranke demokratske akcije (SDA).
02.06.2023. u 12:43
get url
text

VEZANI TEKST - Nikšić: Sa ljudima na crnoj listi nećemo koalirati; Šest dana poslije Mirsad Kukić u Centrali SDP-a

Obrazloženje za smjenu uprave koja je na polovini četverogodišnjeg mandata je, prema saopćenju Vlade FBiH, "gubitak povjerenja dioničara".

- Radi se o potpuno nezakonitoj odluci Vlade FBiH i ovo je neka vrsta probnog balona za sva ostala javna preduzeća čiji je osnivač Vlada BiH. Pozvali su se na Uredbu o upravljanju državnim kapitalom čiji je osnivač Vlada FBiH, na član 15. koji govori o izuzetnosti, što možemo tumačiti kao hitnost ili da se nešto vanredno dešava. Volja dioničara se iskazuje kroz Skupštinu dioničara, godišnje izvještaje... Dakle radi se o nezakonitoj odluci nelegitimnog premijera Nermina Nikšića i nelegitimnog ministra Vedrana Lakića - kaže Bego Gutić, načelnik Banovića i predsjednik SDA u ovom gradu.

On ističe da ima informaciju da pravni tim RMU Banovići priprema krivične prijave protiv Nikšića i Lakića.

- Ovdje se radi o nonsensu, jer se sve radi preko koljena. Upravu mijenjaju u pola mandata. SDA je 2018. godine zatekla upravu Mirsada Kukića i sačekala je dvije godine, kada je Upravi kadrova PDA istekao mandat, pa je tak onda imenovana nova. Ovo je klasičan oblik političke korupcije za koju se nadam da će tužilaštva po prijavama ekspeditivno otvoriti istrage, na način kako je to urađeno po prijavama koje je Kukić proslijeđivao putem svog "privatnog sindikata" - kaže Gutić.

PDA ima samo jednog zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i radi se o predsjednici ove stranke Elzini Pirić. Zanimljivo je da je upravo Pirić predložila da se u rukovodstvo Zastupničkog doma FBiH instalira Arnel Isak kao predstavnik Bošnjaka. Davanje rudnika u ruke Kukićeve PDA i promocija Isaka, jasno ukazuju kakvi su odnosi unutar federalne većine, odnosno da je broj ruku potrebnih za većinu na samoj granici.

VEZANI TEKST - SBiH nije dio većine, pa "Trojka" Gabelu mijenja Isakom: Odjednom fali Bošnjaka na čelu Zastupničkog doma

- Vlada FBiH je imenovana odlukom visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji je na jedan dan suspendirao Ustav. Svi znamo da je plan bio da se po svaku cijenu izbaci SDA, koja ima najveći legitimitet kada su u pitanju Bošnjaci u Zastupničkom domu. Za Vladu je glasalo 28 zastupnika iz reda Hrvata, Srba i ostalih te 23 Bošnjaka koji su ugalvnom u parlament ušli preko kompenzacijskih lista. S druge strane 47 zastupnika Bošnjaka nije bilo za ovu Vladu FBiH - navodi Gutić.

Ovo je način, tumači on, da se Mirsad Kukić ponovo politički oživi, da stekne moć kroz upravljanje rudnikom.

- Mi smo vidjeli tokom 25 godina njegovog upravljanja kako se radi. Rudnik će biti njegov i bankomat njegove partije, kojim će finansirati potrebe u izbornim kampanjama i sve drugo. Izvlačanje novca s firmama s kojim imaju dogovore... - kaže Gutić.

Kada su u pitanju politički odnosu u Banovićima, Gutić kaže da o patriotizmu premijera Nikšića dovoljno govori i to šta je već drugi put izdao svoje partijske kolege u Banovićima.

- Prvi puta se to desilo 2012. godine kada su bili u koaliciji s SDA i tada je Nikšić, kao premijer, prepustio rudnik Kukiću. Sada se dešava to isto - zaključio je Gutić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.