open-navfaktor-logo
search
Hidrogradnja
Vlada FBiH dala novac: Dio radnika Hidrogradnje ide u penziju, trebali još 2013. godine
Federalna vlada će sa blizu milion KM pomoći odlazak više od 60 radnika Hidrogradnje u penziju, tako što će im uvezati staž
01.11.2018. u 18:50
get url
text

Zahvaljujući Vladi Federacije u što skorije vrijeme 61 radnik preduzeća Hidrogradnja, koje je u stečaju, konačno će se penzionisati.

Prema riječima Mehe Šabanovića, predstavnika radnika Hidrogradnje, ovi radnici su uvjete za penziju stekli 2013. i 2014. godine, ali zbog neplaćenog staža nisu mogli da se penzionišu.

- Mnogi više nisu vidjeli izlaza jer nije bilo nikakvih primanja i evo, Federalna vlada je donijela spas, za početak, za tog 61 radnika. Nama sada ostaje da se riješi problem još oko 200 radnika koji su također stekli uvjete za penziju, a ne mogu se penzionisati jer im nije uvezan radni staž. Nadamo se da će u narednom periodu biti riješeno još 85 ljudi i da će nam i tu pomoći Federalna vlada - govori nam Šabanović.

Podsjećamo, Vlada FBiH je odobrila izdvajanje 999.820 KM za radnike Hidrogradnje. Novac će biti uplaćen na račun Federalnog zavoda PIO, u skladu s dostavljenim spiskovima zaposlenika koji su stekli uvjete i ostvarili pravo za odlazak u penziju.

- Kada su radnici čuli da nam je Vlada FBiH pomogla mnogi nisu mogli vjerovati. Bili su skeptični. Međutim, većina je onih kojima ništa nije moglo pokvariti radost kada su čuli da konačno mogu u penziju. Da će nakon toliko godina imati svoja primanja, jednu vrstu sigurnosti - kaže Šabanović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.