open-navfaktor-logo
search
Kršenje zakona
Vlada FBiH godišnje Fondu solidarnosti uskraćuje 140 miliona KM: Liste čekanja sve duže, mnogi i ne dočekaju lijek
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dvije decenije krši Zakon o zdravstvenom osiguranju FBiH na način da godišnje izbjegava u budžet Fonda uplatiti između 130 i 140 miliona KM.
20.03.2023. u 17:59
get url
text

Kazao je to Dalibor Đerić, projekt-koordinator Centara civilnih inicijativa (CCI), na press konferenciji na kojoj su prezentirani rezultati Analize finansiranja, upravljanja i rukovođenja Fonda solidarnosti FBiH, a koja je, kako su iz ove nevladine organizacije istakli, ukazala na višegodišnji problem ignorisanja zakonskih obaveza Vlade kada je riječ o finansiranju Fonda.

Mjesečna terapija za karcinom 6.500 KM

- Fond solidarnosti finansira se iz više izvora, a glavni su doprinosi za obavezno zdravstveno osiguranje i budžet Vlade FBiH, što čini više od 99,5 ukupnih prihoda. Od svakih 10 KM, koje radnici izdvajaju od svoje bruto plaće na ime obaveznog zdravstvenog osiguranja, jedna marka ide Fondu solidarnosti. Ukupni godišnji prihodi variraju, ali posljednjih godina kreću se između 150 i 170 miliona KM. Po tom osnovu, od osnivanja Fonda solidarnosti 2002. godine do danas prikupljeno je malo manje od dvije milijarde KM. Drugi izvor prihoda je budžet Vlade FBiH, a Zakonom je decidno propisano da onoliko koliko se prikupi po osnovu doprinosa, toliko je Vlada dužna osigurati za finansiranje Fonda solidarnosti. No Vlada FBiH od osnivanja Fonda do danas nikada nije ispoštovala tu svoju obavezu, odnosno vršila je značajno manja izdvajanja nego što je to zakonom propisano. U kontinuitetu izdvajanje Vlade FBiH kreće se oko 20 posto od njene zakonske obaveze. Ako se ti podaci uporede sa onim što je izdvojeno po osnovu doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje, Vlada FBiH je u prethodne dvije decenije za finansiranje Fonda solidarnosti izbjegla svoju zakonsku obavezu u visini od skoro milijardu i po KM i na taj način indirektno utjecala na zdravlje pacijenata FBiH - istakao je Đerić.

Rezultat toga su sve duže liste čekanja na određene lijekove uglavnom pacijenata sa najtežim bolestima, poput malignih. Mnogi od njih, kako je istakla Enida Glušac, predsjednica Udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke "Renesansa", umru ne dočekašvi svoj lijek.

- Dijagnoza karcinom jako je teška, ali činjenica da imate šansu za izlječenje jer postoje lijekovi, a vama su nedostupni zbog stanja u družavi u kojoj živite i nebrige vlasti za svoje pacijente, porazna je. Naše članice čekaju i po godinu kako bi dobile lijek koji im može spasiti život na kojeg imaju pravo kao porezni obveznici. U nekim slučajevima, kada pacijent dobije lijek, bolest je toliko uznapredovala da se mora više ili duže liječiti, što dodatno opterećuje zdravstveni sistem ili organizam više ne reagira adekvatno ili nikako ne reagira na njega. Nažalost, moram kazati da naše pacijentice u posljednje vrijeme umiru čekajući lijek - naglasila je Glušac.

Kaže kako pacijentice oboljele od karcinoma dojke u FBiH na lijek čekaju od mjesec do godinu dana.

- Radi se o vrlo skupom lijeku. Mjesečna terapija košta oko 6.500 KM. Koliko to žena trenutno u FBiH može sebi mjesečno priuštiti - upitala je Glušac.

Oboljeli od cistične fibroze u Federaciji BiH uopće nisu prepoznati u sistemu zdravstvene zaštite FBiH, što ih svrstava u grupu još nekih rijetkih bolesti koje dijele istu sudbinu.

- Naša zajednička borba za lijek i adekvatno liječenje ogleda se u tome da rijetke bolesti još nisu prepoznate u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti niti u Zakonu o zdravstvenom osiguranju FBiH. Iz tog razloga osoba sa dijagnozom iz spektra rijetkih bolesti, a za koje se zna da se jedne od najskupljih i najkompleksnijih za liječenje, uopće nisu vidljive u sistemu, pa samim tim nemaju ni zakonsku podlogu za sistemsko i jedinstveno rješenje finansiranja liječenja svih potrebnih lijekova na teritoriji FBiH kao što je to slučaj u entitetu RS i zemljama okruženja. Naši problemi i potrebe isključivo zavise od volje i empatije nadležnih iz kantonalnih ministarstava i humanitarnih organizacija - objasnila je Elvira Muhić, predsjednica Udruženja za cističnu fibrozu BiH.

Muhić ističe kako je aktivnim radom Udruženja riješeno da se lijekovi za cističnu fibrozu redovno finansiraju u tri kantona.

- Procedura odobravanja lijekova je izuzetno komplikovana, ali djeca u konačnici dobiju terapiju koja u prosjeku košta između 6.500 i 8.000 KM mjesečno. Time se produžuje životni vijek oboljelih, pa možemo reći da imamo četiri punoljetne osobe sa dijagnozom ove teške bolesti – dodaje Muhić.

Istakla je apsurdnu situaciju sa lijekom koji djeluje na uzrok bolesti.

- Lijek se zove "Kaftrio" i već tri godine u upotrebi širom svijeta, uključujući i zemlje regije, pa i BiH, ali je dostupan samo u RS-u. Zašto? Odgovor je zato što se ovdje zakoni lančano ne poštuju – kaže Muhić.

Kantonalni zavodi i ne odgovore na zahtjev

Na pitanje kako se snalaze za lijekove, Muhić odgovara "kako se zna desiti da kantonalni zavodi ili odbiju pa čak i ne odgovore na zahtjeve".

- Roditelji iz KS, koji ima riješen problem, svom djetetu uskrati terapiju za vikend i pošalje u kanton djetetu koje nema lijek. Lijekova za cističnu fibrozu ne možete kupiti ni da imate novac bez recepta i ljekara - navodi Muhić.

Ured za reviziju institucija FBiH u kontinuitetu ukazuje na propuste koji su u vezi s radom Fonda solidarnosti FBiH. U posljednje tri godine, prema riječima Đerića, u svakom izvještaju o reviziji Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH ukazano je na problem finansiranja Fonda solidarnosti.

- Prošle godine budžet Vlade FBiH iznosio je 5,597 milijardi KM i za Fond solidarnosti izvojeno je 28,5 miliona maraka. Ove godine od rekordnog budžeta od 6,725 milijardi KM, izdvojeno 33,5 miliona maraka, što ukazuje na trend smanjenja izdvajanja za potrebe rada Fonda – naglasio je Đerić.

Zbog svega navedenog iz CCI-a su pokrenuli inicijativu usmjerenu ka insistiranju da Vlada FBiH počne poštovati Zakon o zdravstvenom osiguranju koji je sama donijela i izdvajati sredstva u onom iznosu kako je to njime propisano.

- U tu svrhu okupili smo veći broj udruženja koja okupljaju pacijente koji se liječe posredstvom Fonda solidarnosti. Podnijeli smo i određene inicijative i Parlamentu FBiH i Vladi FBiH (Ministarstvo finansija i Federalno ministarstvo zdravstva) tražeći poštivanje zakona. Prošle sedmice dobili smo pozitivan odgovor. Na odboru za ekonomsku i finansijsku politiku pri Zastupničkom domu Parlamenta FBiH jednoglasno je usvojen zaključak kojim se nalaže Vladi da prilikom prvog rebalansa budžeta u ovoj godini izdvoji dodatna sredstva za potrebe Fonda solidarnosti, a da prilikom izrade budžeta za narednu godinu u potpunosti ispoštuje ono što je zakonom propisano - kazao je Đerić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.