open-navfaktor-logo
search
Rješenje je pravosnažno
Vlada FBiH i dalje pokušava biti iznad zakona: Ima li kazni za nepoštivanje odluka suda u vezi sa NO KCUS-a?
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine koja je nezakonito smijenila Nadzorni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu 4. oktobra 2023. godine, nije postupila po rješenju Kantonalnog suda u Sarajevu od 28. decembra 2023. godione i u roku od 15 dana poništila nezakonitu odluku i sve vratila u prvobitno stanje.
22.01.2024. u 11:11
get url
text

VEZANI TEKST - Kantonalni sud u Sarajevu naložio Vladi FBiH da vrati stari Nadzorni odbor KCUS-a

Izmir Hadžiavdić, koji je bio predsjednik smijenjenog Nadzornog odbora KCUS-a, za Faktor je kazao kako je Vlada FBiH uložila zahtjev za vanredno preispitivanje pred Vrhovnim sudom FBiH, ali naglašava da taj potez ne odlaže rješenje Kantonalnog suda Sarajevo koje je pravosnažno.

- Oni su uložili zahtjev za vanredno preispitivanje pred Vrhovnim sudom FBiH i traže privremenu mjeru. Ali to ne znači ništa jer je to vanredni pravni lijek, a ovo je izvršno i pravomoćno, tako da to njih uopće ne opravdava što ne izvršavaju rješenje Kantonalnog suda Sarajevo koje je pravosnažno i na koje nema žalbe. Vanredni pravni lijek ne bi trebalo da suspenduje to izvršenje - rekao nam je Hadžiavdić.

Kaže kako ga do sada niko nije kontaktirao iz Vlade FBiH.

- Očekujem da Kantonalni sud provede rješenje - kategoričan je Hadžiabdić

U Rješenju Kantonalnog suda Sarajevo stoji da ukoliko premijer FBiH i Vlada ne postupe kako je navedeno da će biti "suočeni s udaljavanjem od dužnosti službenog lica, premijera FBiH, a po potrebi i izreći će mu novčanu kaznu".

VEZANI TEKST - Hadžiavdić iz NO KCUS-a kojeg je Vlada FBiH nezakonito smijenila: Još me niko nije kontaktirao, ali ne može ni "ko te šiša"

U odluci Kantonalnog suda, tačnije rješenju, mjera se izriče direktno premijeru FBiH Nerminu Nikšiću. Na sjednici 4. oktobra 2023. godine premijer je na sjednici Vlade FBiH predložio smjenu starog i imenovanje novog Nadzornog i Upravnog odbora KCUS-a. Time su prekršeni važeći zakoni i Statut KCUS-a. Između ostalog, tačku dnevnog reda koja se odnosi na KCUS po zakonu premijer ne može ni predložiti, već ministar zdravstva. Međutim, ministar Nediljko Rimac nije ni prisustvovao toj sjednici. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.