open-navfaktor-logo
search
Traže ujednačavanje primanja
Vlada FBiH ljekarima obećala početak pregovora za veće plaće, pa nije ispoštovala; Berberović: Čekat ćemo 7. mart, a onda...
Ukoliko Vlada Federacije BiH na sjednici idućeg četvrtka (7. mart) ne imenuje pregovarački tim, koji će sa doktorskim sindikatom pregovarati o novom kolektivnom ugovoru, ljekari u Federaciji BiH ponovo će razmotriti odluku o stupanju u generalni štrajk.
01.03.2024. u 21:47
get url
text

Kazala nam je to dr. Marina Berberović, predsjednica Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, nakon što Federalna vlada nije ispunila obećanje dato Sindikatu 31. januara da će na prvoj narednoj sjednici, koja je održana prije dva dana (27. februar), donijeti odluku o početku pregovora sa Sindikatom za novi kolektivni ugovor.

VEZANI TEKST - Rimac ljekarima obećao da će Vlada FBiH na prvoj sjednici donijeti odluku o početku pregovora za kolektivni ugovor

- Vlada je održala sjednicu u utorak, ali naš Sindikat ponovo nije bio tema. No ovog puta smo od Federalnog ministarstva zdravstva dobili pismeno da je idućeg četvrtka planirana nova sjednica na kojoj bismo konačno trebali biti na dnevnom redu. Sačekat ćemo još sedam dana. Vjerujemo da će ovog puta ispoštovati obećano. Sindikat je pokazao maksimalno strpljenje, jer će uskoro biti devet mjeseci kako smo predali zahtjev za kolektivni ugovor. Mi štrajk odgađamo prvenstveno zbog pacijenata koji trebaju zdravstvenu uslugu i nadamo se da do njega neće ni doći, odnosno da ćemo krenuti u pregovore sa Federalnom vladom. Ukoliko se to ipak ne desi, mi ćemo iskoristiti sve što je zakonom propisano da dođemo do svojih prava, u šta je uključen i generalni štrajk - ističe Berberović.

 Dr. Marina Berberović

Ljekari i stomatolozi ne odustaju od zahtjeva. Traže novi kolektivni ugovor, odnosno ujednačavanje primanja doktorima na području cijele FBiH.

Berberović je do sada u više navrata isticala "kako je nedopustivo da se plaće ljekara, od kantona do kantona, razlikuju i do čak 50 posto, odnosno da razlike u plaćama ljekara u nekim kantonima idu i do 1.000 KM".

VEZANI TEKST - Oko 4.700 ljekara spremno za štrajk: Medicinski kadar odlazi, sindikati najavljuju tužbe protiv Vlade FBiH

- Ljekar u Orašju trenutno ima najmanju plaću. Primanje doktora medicine je oko 1.800 KM, a specijaliste oko 2.000 maraka, a u KS su one za 1.000 KM više. Prati ih Zeničko-dobojski kanton koji je drugi po visini plaća ljekara. Mi ustvari nemamo dva kantona u FBiH koji imaju jednaka primanja ljekara. Nezadovoljstvo je zaista veliko, pogotovo u srednama gdje su najniže plaće. U manjim sredinama fali ljekara, a ako se ovo pitanje skoro ne riješi, otići će i ono malo doktora koji su ostali. U Livnu postoje samo dva anesteziologa koji dežuraju, a svi znamo da nam oni moraju biti na raspolaganju 24 sata dnevno. Znamo svi da se u Sarajevu liječi veliki broj pacijenata, ali u manjim sredinama nema ljekara, pa jedan doktor pokriva više radnih mjesta. Primjera radi, Orašje nema kardiologa, pa tamošnji doktori moraju raditi taj posao, odnosno sve usluge koje pacijent treba - pojašnjava Berberović.

Sindikat ne raspolaže podacima - koliko je ljekara u posljednjih pola godine ili godinu otišlo iz FBiH, ali na osnovu stanja na terenu, prema riječima Berberović, može se zaključiti da sedmično jedan doktor napusti veći bh. entitet.

- To su uglavnom mladi ljekari, mladi specijalisti, koji su se ovdje školovali, koji bi sad trebali raditi, pružiti pacijentima usluge. Oni nažalost odlaze, a mi dok dobijemo jednog takvog proći će godine, u najboljem slučaj pet, šest godina. Naš cilj je da kroz novi kolektivni ugovor zadržimo trenutne zdravstvene radnike kako bi pacijenti mogli dobiti usluge koje trebaju i kako bi se u budućnosti mogla popuniti radna mjesta koja su prazna u pojedinim kantonima - kazala je Berberović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.