open-navfaktor-logo
search
Rok sedam dana
Vlada FBiH naložila Finansijskoj policiji, Inspekciji i Poreznoj upravi da "češljaju" Zavod Pazarić
Vlada FBiH je također donijela zaključak da federalna ministarstva rada, pravde, zdravstva i obrazovanja, svako u svom okviru nadležnosti, provjere situaciju u Zavodu Pazarić 
19.09.2019. u 12:30
get url
text

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu odlučila je da u Zavod Pazarić pošalje Federalnu finansijsku policiju, Poreznu upravu, Federalnu pravu za inspekcijske poslove..., kako bi se utvrdilo stvarno stanje u Zavodu Pazarić. Te inspekcije imaju rok od sedam dana da dostave nalaze Ministarstvu rada i socijalne politike na čijem je čelu Vesko Drljača, a koje će o svemu informirati Vladu na narednoj sjednici. 

Vlada FBiH je također donijela zaključak da federalna ministarstva rada, pravde, zdravstva i obrazovanja, svako u svom okviru nadležnosti, provjere situaciju u Zavodu Pazarić, a što se odnosi na ishranu, obrazovanje i ostale segmente. Kada se sve te informacije prikupe, razgovarat će se o njima ponovo na sjednici Vlade FBiH. Rasprava o stanju u zavodu Pazarić je trajala više od sat na današnjoj sjednici.  

Interesantno je da u ranijem periodu kada je Vladi FBiH podnosio izvještaj o radu Zavoda Pazarić, direktor Zavoda Redžep Salić, nijednom riječu nije spomenuo probleme, tek  je o njima progovorio 11. septembra na sjednici Zatupničkog doma FBiH. 

Jedno od novinarskih pitanja ministru Vesku Drljači danas je bilo: Kako je moguće da nije znao za situaciju u Pazariću iako je šefica njegovog kabineta bila u Upravnom odboru Pazarića? On je odgovorio da je Ministarstvo u aprilu dobilo informaciju da oko izgradnje objekta u centru Zavoda Pazarić postoje nepravnilnosti, poput urušavanja zidova, te da je tada Ministarstvo naložilo Zavodu Pazarić da obustavi radove.

- Drugo, Upravni odbor je u julu dao ovlaštenje direktoru da informiše nadležne organe MUP, SIPA-u, FUP, Tužilaštvo o osnovama sumnje da postoje određene nepravilnosti. U tom smislu Ministarstvo je imalo te informacije i shodno tome poduzelo i određene mjere - odgovorio je Drljača.

Na pitanje novinarke Faktora zašto ministar Drljača ako je znao za probleme u Pazariću o tome nije obavijestio Vladu FBiH, on je odgovorio da su to "tada bile indicije". Nakon toga novinarki Faktora nije dozvoljeno da postavi dodatna pitanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.