open-navfaktor-logo
search
Odlučeno
Vlada FBiH ne podržava održavanje sjednice o osobama sa invaliditetom; Zuko: Oni ne mogu slušati kritike
Vlada Federacije nije podržala zahtjev za održavanjem tematske sjednice Zastupničkog doma na temu položaj osoba sa invaliditetom.
04.10.2023. u 20:02
get url
text

Tim povodom oglasila se i Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom FBiH.

- Zaključkom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u kojem se navodi da nisu za održavanje tematske sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH o položaju osoba sa invaliditetom, sahranjena je i posljednja šansa da u ključnoj instituciji izvršne vlasti imamo sagovornike i partnere u rješavanju naših problema - navodi se u saopćenju Unije.

Oglasila se i zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Kenela Zuko (SDA) koja je prikupila, kako navodi, 40 potpisa za održavanje ove sjednice a treba najmanje 21 potpis, ali Federalna vlada je odlučila da se sjednica ne održi.

- Ovo je stanje svijesti u redovima trenutne Vlade. Oni nemaju snage i hrabrosti slušati kritike na sjednici, teško im pada bilo koji kontekst negativnog publiciteta. Ovo nije bila politička incijativa - kaže Zuko.

Navodi da je ovo bila inicijativa iz koje bi se možda mogao izroditi neko riješenje za ovu populaciju.

- Sjetimo se posljednjih događanja sa štićenicima Zavoda Pazarić i na kraju dobijemo ovakav odgovor Vlade Federacije - poručila je Zuko, koja je podsjetila kako stav Vlade o održavanju tematske sjednice predsjedavajuću ne oslobađa od obaveze da je zak

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.