open-navfaktor-logo
search
Usvojen prijedlog
Vlada FBiH odlučila: Maske više nisu obavezne
Pomoćnica ministra zdravstva Federacije BiH Marina Bera izjavila je danas u Sarajevu da je nošenje maski u otvorenom i zatvorenom prostoru u FBiH od danas preporuka a ne naredba.
24.02.2022. u 12:46
get url
text

Bera je nakon sjednice Vlade FBiH istakla da su epidemiološke mjere ublažene s obzirom na to da su svi indikatori poput broja zaraženih, hospitaliziranih i umrlih u značajnom padu.

Dodala je da se to odnosi i na okupljanja u zatvorenom prostoru na kojim je sada dozvoljeno do 300 osoba ako je moguće osigurati distancu od dva metra, a za veća okupljanja potrebno je poštivati pravilo vakcinisan/prebolio/testiran.

Navela je da je dozvoljeno prisustvo publike na sportskim događajima na otvorenom i u zatvorenom prostoru uz poštivanje epidemioloških mjera, a ukoliko prisustvuje više od 300 osoba potrebno je poštivati vakcinisan/prebolio/testiran pravilo.

- Obaveza nošenja maski ostaje kad su u pitanju zdravstvene ustanove, socijalne ustanove svih tipova, starački domovi, ustanove za zbrinjavanje osoba s posebnim potrebama, kazneno-popravni zavodi, te javni prevoz - naglasila je Bera.

Također, u ugostiteljskim objektima mora biti osiguran razmak od dva metra, a kad organizuju muziku uživo potrebno je poštivati pravilo vakcinisan/prebolio/testiran.

Bera je pojasnila da se nošenje maski i dalje preporučuje starijim osobama i hroničnim bolesnicima, posebno u zatvorenim prostorima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.