open-navfaktor-logo
search
Kardiologija
Vlada FBiH odobrila milion KM za program liječenja srčanih oboljenja koja su posljedica COVID-19
Odlukom se odobrava raspodjela novca, 1.000.000 KM za finansiranje usluga invazivne i interventne kardiologije i kardiohirurgije kod pacijenata koje su nastale kao posljedica COVID-19.
27.10.2022. u 13:23
get url
text

Svrha ovog programa je liječenje oboljelih od kardiovaskularnih oboljenja. Ovom odlukom su precizirane usluge iz oblasti invazivne i interventne kardiologije i kardiohirurgije kod pacijenata koje su nastale kao posljedica COVID-19, koje će se finansirati programom.

Kriteriji za raspodjelu novca utvrđeni su Uputstvom Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH o kriterijima i načinu kontrole utroška namjenskih sredstava programa invazivne i interventne kardiologije i kardiohirurgije kod pacijenata koje su nastale kao posljedica COVID-19.

Korisnici novca su zdravstvene ustanove u Federaciji BiH sa kojima je ovaj zavod zaključio ugovor za 2022. godinu.

Federalno ministarstvo zdravstva će najkasnije 15 dana od stupanja na snagu ove odluke, sa Zavodom zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH potpisati ugovor o međusobnim pravima i obavezama, a koji će sadržavati sve bitne elemente doznačavanja sredstava ovog transfera. Federalno ministarstvo zdravstva će imenovati posebnu komisiju koja će pratiti namjenski utrošak sredstava.

U obrazloženju odluke Federalnog ministarstva zdravstva navedeno je da se Zavod obratio zahtjevom za dodatno finansiranje ovih usluga. Naime, navedeno je, da je 2019. godine, prije pandemije, iz federalnog fonda solidarnosti za program kardiologije i kardiohirurgije izdvojeno 42,08 miliona KM i ukupno liječeno 6.389 pacijenata, te da je broj oboljelih bio u stalnom rastu.

U prvih šest mjeseci ove godine liječeno je 4.058 pacijenata za koje je izdvojeno 22,19 miliona KM. Finansijskim planom Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH sredstva za program kardiologije i kardiohirurgije iznose 39 miliona KM.

Kako bi se našlo rješenje i smanjile liste čekanja, Zavod se obratio zahtjevom Federalnom ministarstvu zdravstva za dodatno finansiranje usluga interventne kardiologije i kardiohirurgije koje su proizašle kao posljedica COVID-19.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.