open-navfaktor-logo
search
Zapošljavanje
Vlada FBiH odobrila program od 12 miliona KM za podsticaj zapošljavanju
Krediti će se plasirati isključivo preko Razvojne banke FBiH koja će procjenjivati i kreditni rizik, rekao je Vesko Drljača
05.09.2019. u 13:32
get url
text
Vesko Drljača i Helena Lončar
Vesko Drljača i Helena Lončar

Program kreditnih plasmana za podsticaj zapošljavanju i održavanja zaposlenosti, koji je danas odobrila Vlada FBiH Federalnom zavodu za zapošljavanje, omogućit će nova zapošljavanja pod povoljnijim uvjetima. Vrijednost programa je 12 miliona KM.

Obuhvatiti više kategorija kod zapošljavanja

- Cilj programa jeste da se pod povoljnim uvjetima omoguće nova zapošljavanja, samozapošljavanja i održivo zapošljavanje. Vrlo je bitno da je ovo jedna mjera koja je bolja u odnosu na ranije programe rada. Program sadrži elemente, principe i pravila kreditiranja, instrumente osiguranja kredita, monitoring i raskid ugovora ukoliko dođe do situacije da nisu poštivane utvrđene obaveze. Krediti će se plasirati isključivo preko Razvojne banke FBiH koja će procjenjivati i kreditni rizik. Radi se o 12 miliona KM i želja je da bude obuhvaćeno što više kategorija - rekao je u obraćanju novinarima u zgradi Vlade FBiH Vesko Drljača federalni ministar rada i socijalne politike.

Dodaje da korisnici kredita mogu biti sva fizička i pravna lica koja su registrirana u FBiH, a u RS-u kada se radi o povratničkim porodicama.

- Prioritet u okviru programa je da se osigura veće zapošljavanje u određenim sektorima. Konkretno, radi se o poljoprivredi, metalnoj industriji, građevinaratsvu, drvnoj industriji, proizvodnji kože, tekstila i zanatskih usluga - rekao je Drljača.

Helena Lončar, direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje je kazala da su i ranije imali program kreditnih plasmana, ali da je on zastario jer je iz 2005. godine.

Minimalni iznos kredita po korisniku je 40 hiljada KM

- Prošle godine nije bio niti jedan zahtjev za kreditom. Ove godine također, što nam je stavilo u zadaću da unaprijedimo taj program, u smislu da damo bolje uvjete. U saradnji sa razvojnom bankom smo to i uradili. Krediti za novo upošljavanje za industrijsku proizvodnju su 25.000 KM, a sada su za stare zanate 20.000 KM ali su prije bili 15.000 KM. Povećanje po osobi je 5.000 KM. Minimalni iznos kredita po jednom korisniku je bio 15.000 KM, a sada je 40.000 KM - objasnila je novinarima Lončar.

Kaže kako je fiksna kamatna godišnja stopa za industriju je bila četiri posto, a sada je 2,5 posto.

- Minimalni kredit je iznosio 15.000 KM, a sada je 20.000 KM. Postoji i mogućnost reprograma. Mi trenutno imamo raspoloživih 12 miliona KM, ali taj iznos neprestano raste jer se budžet puni iz povrata kredita onih koji su te kredite podigli u prethodnom periodu - rekla je Lončar.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.