open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Vlada FBiH povukla iz parlamentarne procedure rebalans budžeta, imaju li "Trojka" i HDZ većinu
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine povukla je iz parlamentarne procedure radi dorade Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Budžeta FBiH za 2023. godinu kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Budžeta FBiH za 2023. 
25.07.2023. u 13:19
get url
text

VEZANI TEKST - Po hitnom postupku: Federalni parlamentarci danas o rebalansu budžeta

Oba ova zakonska dokumenta trebala su se razmatrati na današnjoj sjednici Zastupničkog doma FBiH. Također, premijer FBiH Nermin Nikšić je poslao dopis Zastupničkom domu da se na dnevni red ne uvrštava Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o doprinosima i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dohodak, gdje su predlagači Admir Čavalić (Stranka za BiH) i lrfan Durić (Narodni evropski savez). Većinom glasova prihvaćena su sva tri zahtjeva Vlade FBiH.

- S obzirom na to da su i izmjene i dopune finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, odnosno odluka o davanju predhodne saglasnosti na te izmjene i dopune finansijskog plana Federalnog fonda solidarnosti za 2023. godinu usko vezane za rebalans budžeta, proizilazi da zastupnici ni tu tačku danas ne mogu razmatrati – navela je predsjedavajuća Zastupničkog doma Mirjana Marinković Lepić (Naša stranka).

U obrazloženju ovog zahtjeva navodi se da će Vlada FBiH, u najkraćem roku, uputiti u parlamentarnu proceduru set fiskalnih zakona, koji se tiču rasterećenja privrede. U toku današnjeg zasjedanja uzete su dvije polusatne pauze, tražili su iz iz Hrvatske demokratske zajednice 1990 i Pokreta demokratske akcije.  

VEZANI TEKST - Federalni zastupnici "udarnički": Radili 15-ak minuta, a onda otišli na jednu, pa i na drugu polusatnu pauzu

- Dobili smo ove dopise. Što se tiče HDZ-a 1990, očito su nezadovoljni što nisu odbili od "Trojke" i HDZ-a ono što im je obećano za njihovu podršku vladajućoj koaliciji. Baš kao što sam to i najavio prije nekoliko dana, HDZ 1990 sada traži nedobiveno. Pauza koju je zatražio PDA je bilo samo kupovina vremena - kazao je za Faktor Nezir Pivić (SDA).

Sudeći prema ovim dešavanjima, upitno je da li "Trojka" i HDZ imaju većinu u Zastupničkom domu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.