open-navfaktor-logo
search
Nije po zakonu, ali je žurba
Vlada FBiH smijenila Upravni i Nadzorni odbor KCUS-a, umjesto resornog ministra, prijedlog dao Nikšić
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine smijenila je danas na sjednici članove Nadzornog i Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. 
04.10.2023. u 14:21
get url
text

Dosadašnji članovi UO i NO su smijenjeni a potom odmah imenovani i novi. 

Faktoru je potvrđeno u Vladi FBiH da je Vlada izglasala smjene na prijedlog premijera Nermina Nikšića, što bi se moglo tretirati kao urađeno mimo Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH, po kojem je resorni ministar trebao delegirati ovo pitanje, odnosno tačku dnevnog reda. 

Resorni ministar Nediljko Rimac, prema našim informacijama iz Vlade FBiH, uopće nije ni prisustvovao današnjoj sjednici. 

U skladu za važećim zakonom članovi UO i NO KCUS-a trebali su dobiti rok od 30 dana od Vlade FBiH, odnosno Ministarstva zdravstva FBiH, kako bi se izjasnili o svom radu, ali to se nije dogodilo. S obzirom na očitu žurbu u Vladi FBiH da u menadžment KCUS-a uđu kadrovi "Trojke", federalna izvršna vlast je zaobišla procedure, pa je premijer Nikšić smjenu i nova imenovanja NO i UO danas stavio na dnevni red. 

Prema tumačenjima naših sagovornika iz Vlade FBiH, današnjom odlukom prekršen je Statut Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Donosilac Statuta je Parlament Federacije Bosne i Hercegovine.

U Statutu KCUS-a, u članu 29. između ostalog je precizirano razješavanje dužnosti članova Nadzornog odbora koje se vrši na prijedlog ministra zdravstva FBiH te se navodi i to da je Federalno ministarstvo dužno dati rok od 30 dana članu NO da se izjasni u slučaju opoziva. U slučaju razrješenja koje je Vlada FBiH na Nikšićev prijedlog izglasala ove odredbe Statuta i Zakona nisu ispoštovane. 

Ista procedura je precizirana u članovima 35. i 36. Statuta KCUS-a kada su u pitanju članovi Upravnog odbora. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.