open-navfaktor-logo
search
Raspodjela sredstava
Vlada FBiH u 2022. godini izdvojila do sada najviše novčane iznose usmjerene direktno građanima
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u 2022. godini izdvojila je do sada najviše novčane iznose iz budžeta koji su usmjereni direktno građanima.
09.11.2022. u 13:46
get url
text

U publikaciji u kojoj je predstavljen detaljan pregled raspodjele sredstava iz  budžeta Federacije BiH istaknuto je da je u ovoj godini osigurano 50 miliona KM za podršku porodici i natalitetu, dok je dječji dohodak prvi put iz budžeta osiguran u iznosu od 103 KM mjesečno.

Vlada FBiH izdvojila je 20 miliona KM za ublažavanje posljedica poskupljenja za intervencije na tržištu kroz robne rezerve. Također izdvojeno je i rekordnih 106 miliona KM za poljoprivredu, što je najveći uloženi iznos ikada.

Osim toga dvostruko su povećane penzije za šta je izdvojeno dodatnih 102 miliona KM, a 239 miliona KM izdvojeno je kao transfer općinama i kantonima, dok je za šest miliona KM povećan iznos koji se dodjeljuje općinama i gradovima u FBiH.

Vlada FBiH osigurala je ove godine 229 miliona KM za izgradnju cesta i autocesta, 75 miliona KM za poboljšanje rada zdravstvenih ustanova, a 48,2 miliona KM osigurano je kao pomoć izbjeglicama.

U publikaciji su sadržani i drugi podaci koji govore o nivou izdvajanja Vlade FBiH za period od 2015. do 2022. godine. Jedan od tih podataka je da je u tom periodu investirano 1,415 milijardi KM.

U posljednjih osam godina izdvojeno je 2,2 milijardi KM za boračke naknade, dok je 1,2 milijarde izdvojeno za invalide i civilne žrtve rata. Izdvojeno je i 46 miliona KM za uvezivanje radnog staža čime je zbrinuto više od pet hiljada radnika.

U budžete kantona u osmogodišnjem periodu Vlada FBiH izvršila je transfer u iznosu od 400 miliona KM i 60 miliona KM za lokalne zajednice.

Za proteklih osam godina Vlada FBiH izdvojila je 39 miliona KM kroz 5.200 transfera za podršku kulturi i sportu od čega je 1.383.000 osigurano za Sarajevo film festival i 1,5 miliona KM za Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF).

Ulaganja u oblast obrazovanja i nauke u periodu od osam godina iznosila su oko 57,8 miliona KM i to za podršku predškolskom, osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, poboljšžanju studentskog standarda te za projekte iz oblasti nauke i naučno-istraživačkog rada.

U tom periodu više od 500 miliona KM osigurano je za oblast poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a ovogodišnji budžet tog resornog ministarstva iznosio je rekordnih 106 miliona KM. Za pomoć obrtima izdvojeno je 60 miliona KM i 33 miliona KM za pomoć malim i srednjim preduzećima.

U objavljenoj publikaciji izdvojen je i podatak da je za podršku turizmu, što je bio najteže pogođeni sektor tokom pandemije koronavirusa, u 2020. godini izdvojeno 30 miliona KM, dok je oko 102,5 miliona KM osigurano za zdravstvene ustanove tokom pandemije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.