open-navfaktor-logo
search
Novac iz Budžeta
Vlada FBiH utvrdila osnovice, iznos i koeficijente novčanih naknada za 2024. iz boračke oblasti
Ukupno donijeto pet odluka iz ove oblasti
AUTOR: Fena
30.04.2024. u 17:39
get url
text
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na prijedlog Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata donijela pet odluka o utvrđivanju osnovica, iznosa i koeficijenata novčanih naknada za 2024. godinu iz boračke oblasti. 
Prvom odlukom utvrđuje se osnovica za isplatu mjesečnih novčanih naknada dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica za 2024. godinu u iznosu od 772,12 KM. Po ovoj osnovici utvrdit će se visina mjesečnih novčanih iznosa za dobitnike ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica za 2024. godinu, u skladu sa Zakonom o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica.
Kako je obrazloženo, za realizaciju ove odluke osigurana su sredstava u Budžetu FBiH za ovu godinu u iznosu 18.077.500 KM.
Novčana egzistencijalna naknada
Danas je utvrđena i osnovica za određivanje visine mjesečnih novčanih naknada korisnika boračko-invalidske zaštite u Federaciji BiH za 2024. godinu (invalidnina), u iznosu 962,51 KM. Po ovoj osnovici utvrdit će se visina mjesečnih novčanih naknada ličnih i porodičnih invalidnina u Federaciji BiH za 2024. godinu, u skladu sa odredbama Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, kao i za korisnike prava boračko-invalidske zaštite koji su to pravo stekli do 6.4.1992. godine, u skladu sa odredbama Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica. Kako je obrazloženo, za realizaciju ove odluke osigurana su sredstava u Budžetu FBiH za 2024. godinu u iznosu 281.574.500 KM.
Trećom odlukom utvrđuje se mjesečna novčana egzistencijalna naknada demobiliziranim braniocima i članovima njihovih porodica za ovu godinu, u iznosu od 5,09 KM po mjesecu provedenom u Oružanim snagama. Na osnovu utvrđenog iznosa i koeficijenta iz člana 27. stav (3) Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, utvrdit će se visina mjesečne novčane egzistencijalne naknade demobiliziranim braniocima i članovima njihovih porodica u 2024. godini, u skladu sa odredbama ovog zakona. Kako je obrazloženo, za realizaciju ove odluke osigurana su sredstava u ovogodišnjem Federalnom budžetu u iznosu od 61.670.100 KM.
Jednom od današnjih odluka utvrđuje se koeficijent 1 (jedan) za obračune i isplate mjesečnih novčanih naknada dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica za ovu godinu. Na osnovu ovog koeficijenta i utvrđene osnovice za mjesečne novčane naknade za ovu godinu, utvrdit će se visina mjesečnih novčanih primanja dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica za 2024. godinu, u skladu sa odredbama Zakona o pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica. Kako je obrazloženo, predloženi koeficijent od 1 (jedan) uz primjenu obračunske osnovice od 772,12 KM, treba da osigura mjesečne isplate naknada za ratna priznanja i odlikovanja, u iznosima koji su u skladu sa odobrenim Budžetom FBiH za ovu godinu u iznosu 18.077.500 KM.
Prava branilaca i članova njihovih porodica
Također, petom odlukom se utvrđuje koeficijent 1 (jedan) za obračune i isplate mjesečnih novčanih naknada korisnika boračko-invalidske zaštite u Federaciji BiH (invalidnina), za 2024. godinu. Na osnovu ovog koeficijenta i utvrđene osnovice za mjesečne novčane naknade za 2024. godinu, utvrdit će se visina mjesečnih novčanih primanja ličnih i porodičnih naknada korisnika prava boračko-invalidske zaštite za 2024. godinu, u skladu sa odredbama Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, kao i za korisnike prava boračko-invalidske zaštite koji su to pravo stekli do 6.4.1992. godine, u skladu sa odredbama Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica.
Kako je obrazloženo, predloženi koeficijent 1 (jedan), uz primjenu osnovice od 962,51 KM, treba da osigura mjesečne isplate sredstava invalidnine korisnicima za 2024. godinu, u iznosima koji su u skladu sa odobrenim Budžetom FBiH za 2024. godinu u iznosu od 281.574.500 KM, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.