open-navfaktor-logo
search
Odluke
Vlada FBiH za tri aerodroma izdvojila šest miliona maraka
Na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Vlada Federacije BiH donijela je tri odluke o usvajanju programa utroška sredstava kapitalnog transfera utvrđenog budžetom FBiH za 2022. godinu za unapređenje avioprometa Federacije BiH, u ukupnom iznosu od šest miliona maraka.
28.07.2022. u 14:50
get url
text

Tako je Međunarodnom aerodromu Tuzla odobreno dva miliona maraka, koja će biti utrošena za proširenje parkinga za putnička vozila na ovom aerodromu, sa pristupnom prometnicom, ulazno-izlaznim rampama i novim sistemom naplate, te dogradnju i nadogradnju izlaznog gatea sa opremanjem izgrađenog prostora.

Za nabavku spasilačko-vatrogasnog vozila dva miliona maraka odobreno je i JP Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Također, 2.000.000 KM odobreno je i JP Aerodrom Mostar. Novac je namijenjen za instalaciju sistema svjetlosnih pokazivača nagiba prilaza, nabavci i ugradnji UPS-a i omogućavanju besprekidnog napajanja sistema rasvjete manevarskih površina, nadogradnji i sanaciji perimetarske ograde, sanaciji horizontalne signalizacije na manevarskim površinama, nabavci novog softwara za prihvat i otpremu aviona, putnika i prtljage, izradi projektne dokumentacije, nabavci novog rendgena, rekonstrukciji spasilačkog vatrogasnog objekta, nabavci samohodnih stepenica za ukrcaj i iskrcaj putnika, te uređenje terminalne zgrade.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija zaduženo je da vrši kontinuiran nadzor nad utroškom ovog novca i da sa aerodromima potpiše ugovor o načinu prijenosa novca, provedbi postupka javne nabavke i kvartalnom izvještavanju o utrošenom novcu.

Nakon utroška novca, a najkasnije do 28. februara 2023. godine, aerodromi su dužni sačiniti ukupne izvještaje o utrošenim sredstvima transfera i dostaviti ih Federalnom ministarstvu zajedno sa odlukama nadzornih odbora o njegovom usvajanju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.