open-navfaktor-logo
search
Na današnjoj sjednici
Vlada FBiH za unapređenje zdravstva odobrila 32 miliona KM, a za kinematografiju 3,4 miliona KM
Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu odobrila 32 miliona KM Federalnom ministarstvu zdravstva za pet programa, a namijenjeni su unapređenju zdravstva. Federalna vlada je odobrila i 5,1 miliona KM Federalnom ministarstvu kulture i sporta, od čega najviše novca ide Fondu za kinematografiju od 3,4 miliona KM.
09.06.2022. u 13:14
get url
text

- Vlada FBiH je usvojila pet programa utroška sredstava sa pozicije Federalnog ministarstva zdravstva namijenjenih unapređenju zdravstva od 32 miliona KM. Riječ je o pet programa od kojih dva idu za Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, po jedan na FMZ, Zavod za transfuzijsku medicinu i Agenciju za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u Federaciji BiH - rekla je Marina Bera, iz Federalnog ministarstva zdravstva na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Bera kaže da se izdvojeni novac za ZZO FBiH odnosi na nabavke lijekova i medicinskih sredstva, kao i provođenja usluga Fonda solidarnosti, a radi se o 29 miliona KM.

- Drugi program se također odnosi na ZZO FBiH u visni od dva miliona KM i riječ o finansiranju zdravstvene zaštite raseljenih osoba. Ovim programom se osigurava pravo na bolničko liječenje povratnika iz FBiH u RS, u zdravstvenim ustanovama u FBiH. Također, Vlada FBiH je usvojila program zaštite Roma a riječ je o o 35.000 KM. Suma se referira na potrebe iz ranijih godina. Dalje, Zavodu za transfuzijsku medicinu dodjeljuje 1.125.000 KM - rekla je Bera.

Dodala je da će Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u Federaciji BiH dobiti 300.000 KM.

Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović je objasnila na koji način će se rasporediti 5,1 milion KM koje je danas odobrila Vlada FBiH.

- Vlada FBiH je budžetom odredila iznos kojim će se finasirati projekti kulture. Riječ je o fondacijama koje djeluju pri Mistarstvu kulture i sporta, Fondaciji za izdavaštvo, bibliotečku djelatnost, kinematografiju i muzičke i scenske i likovne umjetnosti - rekla je Dujmović.

Za promociju bh. filma 550 hiljada KM 

Fondaciji za izdavaštvo ide 550.000 KM, Fondaciji za bibliotečku djelatnost 600.000 KM, Kinematografiju 3.460.000 KM i muzičke, scenske i likovne djelatnosti 558.000 KM.

- Značajno je povećan novac u Fondaciji za kinemattografiju. Činjenica je da su filmski radnici umjetnici, režiseri, do sada bezbroj puta pokazali izvanredne rezultate. Sa izdvojenim novcem ćemo finansirati domaće producente i režisere - rekla je Dujmović dodavši kako 2,3 miliona KM ide za finansiranje filmskih projekata i promociju bh. filma sa 500.000 KM.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.