open-navfaktor-logo
search
Usvojen zaključak
Vlada FBiH zatražila od kantonalnih MUP-ova ljekarske preglede policajaca
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka, usvojila je zaključak kojim je od kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova zatraženo da u najkraćem roku obave ljekarske preglede svih policijskih službenika.
27.02.2024. u 13:09
get url
text

- U zaključku je navedeno da se prilikom ljekarskih pregleda, koji trebaju biti okončani u najkraćem roku, a najduže za tri mjeseca, poseban fokus stavi na pregled psihičkog zdravlja policijskih službenika - naveo je na svom Facebook profilu Isak.

Također, preporučeno je da se ljekarski pregledi policijskih službenika obavljaju u kantonalnim javnim zdravstvenim ustanovama.

Još na početku mandata, odnosno 2023. godine, federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak i direktor Federalne uprave policije Federalnog MUP-a Vahidin Munjić dogovorili su da će biti izvršeni ljekarski pregledi svih policijskih službenika Federalne uprave policije.

Stav Isaka i Munjića bio je da to predstavlja najvažniji prioritet za koji mora biti osigurani novac. U skladu s tim u budžetu za 2024. godinu planirano je i osigurano 220.000 KM za ljekarske preglede policijskih službenika Federalne uprave policije Federalnog MUP-a, a koji će početi uskoro.

Nakon što je 7. februara pijani tuzlanski policajac Elvis Ćustendil (51) ubio Amru Kahrimanović (52) suvlasnicu jednog od lokala u tržnom centru Sjenjak, ispalivši u nju 16 metaka iz službenog pištolja, javnost je šokirana informacijom da 30 godina policajci u Tuzlanskom kantonu nisu imali ljekarski pregled. Ispostavilo se kako je i u drugim kantonima slična situacija. U Kantonu Sarajevo policajci nisu podvrgnuti ljekarskom pregledu 15 godina...

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.