open-navfaktor-logo
search
Četvrti kvartal
Vlada Federacije BiH još nije donijela odluku koliko će poskupjeti gas
Nakon što je Energoinvest 6. oktobra zatražio od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine povećanje cijene gasa za 4,96 posto, koliko je za četvrti kvartal 2023. godine odredio ruski isporučilac Gazprom Export, sada Sarajevogas očekuje nove cijene.
20.10.2023. u 07:57
get url
text

Međutim Vlada FBiH još nije donijela odluku na zahtjev Energoinvesta snabdjevača prirodnim gasom koliko će poskupjeti prirodni gas od 1. oktobra, a bez toga Sarajevogas ne može formirati nove cijene prirodnog gasa svojim potrošačima.

Ukoliko bi iz Vlade FBiH odobrili zahtjev Energoinvesta o poskupljenju gasa za 4,96 posto cijene prirodnog gasa bile bi sljedeće:

Cijena gasa za građane bila bi 1,07 maraka sa PDV-om za jedan kubik gasa. Ista cijena bi važila i za Toplane Sarajevo. Jedan kubni metar gasa sa PDV-om za malu privredu iznosio bi 1,28 maraka, a za veliku privredu 1,27 maraka.

Nove cijene gasa Gazprom određuje svaka tri mjeseca, pa bi ove najnovije cijene koje bi odredila Vlada FBiH važile od 1. oktobra do 1. januara 2024. godine.

Bez obzira poskupljenje gasa Toplane Sarajevo neće povećavati cijenu centralnog grijanja, odlučila je Vlada Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.