open-navfaktor-logo
search
Provjereno
Vlada Federacije BiH može ponuditi građanima otkup obveznica na Sarajevskoj berzi
Belgija je prikupila u augustu 2023. godine 22 milijarde eura prodajom obveznice građanima na berzi. Prodaja narodnih obveznica mogla bi se organizirati i u Federaciji Bosne i Hercegovine, potvrdili su nam na Sarajevskoj berzi.
13.11.2023. u 07:52
get url
text

- Po našem mišljenju, Vlada Federacije BiH bi ozbiljno trebala razmotriti ovu mogućnost. Ovaj potez bi doveo do razvoja domaćeg tržišta kapitala, omogućio državi prikupljanje sredstava po povoljnim uvjetima, a istovremeno bi građanima omogućio ostvarivanje većeg povrata na uložena sredstva neko što mogu ostvariti primjera radi oročavanjem sredstava u bankama – kaže Almir Mirica, izvršni direktor Sarajevske berze.

Emisija tzv. narodnih obveznica je odličan način da se domaće stanovništvo upozna sa ulaganjem u vrijednosne papire. Pri tome država, odnosno u našem slučaju, entitet, važi za najsigurnijeg emitenta, te bi ulaganje u državne obveznice bilo prihvatljivo i za investitore, pojašnjava naš sagovornik.

- Emisije državnih vrijednosnih papira namijenjene prvenstveno domaćim, malim investitorima su uspješno provedene i u najbližem susjedstvu. Hrvatska je nakon uspješne emisije dugoročnih obveznica, najavila i izdavanje kratkoročnih trezorskih zapisa namijenjenih građanstvu. Uzimajući u obzir kamatnu stopu od 3,75 posto, za očekivati je da će i ova ponuda biti uspješna - naglašava Mirica.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.