open-navfaktor-logo
search
Usvojen okvirni budžet
Vlada HNK dala saglasnost na Kolektivni ugovor sa zdravstvenim radnicima, plaće veće za 30 posto
Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojila je u petak na sjednici Odluku o davanju saglasnosti na prijedlog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika s područja zdravstva na području HNK, kao i uvjetima i roku primjene.
24.11.2023. u 13:54
get url
text

Za potpisivanje Kolektivnog ugovora ovlašten je resorni ministar Milenko Bevanda.

 - Čekamo da nam dođe Odluka Vlade HNK na protokol nakon čega ćemo u ponedjeljak sazvati hitnu sjednicu Skupštine Sindikata. Najvjerovatnije ćemo u ponedjeljak u 13 sati organizirati svečano potpisivanje kolektivnih ugovora - kazao je Ivica Anić, predsjednik Reprezentativnog sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. 

 Dodao je da je Vlada HNK prihvatila sve zahtjeve sindikata. 

- Plaće će biti povećane za približno 30 posto, a satnica će biti uvećana sa sadašnjih 2,30 na 2,45 KM - dodao je Anić.     

Vlada je, na prijedlog Ministarstva finansija, usvojila Dokument okvirnog budžeta HNK za period od 2024. do 2026. godine.  Pri izradi toga dokumenta, Vlada se koristila ranije usvojenim smjernicama ekonomske i fiskalne politike za isti period, u kojima su sadržani mikroekonomski pokazatelji i realni prihodi, kao i okvir za predstojeće srednjoročni period.

Štrajk zdravstvenih radnika će se obustaviti čim se potpiše Kolektivni ugovor, izjavio je u petak u Mostaru voditelj pregovaračkog tima Sindikata zdravstva Hercegovačko-neretvanskog kantona Dalibor Vuković nakon što je Vlada HNK dala saglasnost na prijedlog Kolektivnoga ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika s područja zdravstva u HNK.

Pojasnio je kako sada čekaju službeni dokument, da se održi Skupština reprezentativnog Sindikata, da se to usvoji i potpiše Kolektivni ugovor.

- Najvažniji su naši pacijenti, ovo je njima najveće olakšanje. Čim se potpiše Kolektivni ugovor štrajk se obustavlja. Naši pacijenti će imati punu zdravstvenu zaštitu. A važno je i da zdravstveni radnici zadovoljni odlaze na svoja radna mjesta - kazao je Vuković.

Prema njegovim riječima, Vlada HNK je pokazala prijateljski odnos prema zdravstvenim radnicima i ono što je dogovoreno je i ispoštovano.

- Znači, jedno povjerenje se stvara. I mislim da je ovo recept za budućnost, kako se odnositi prema zdravstvenim radnicima, da bi mogli imati partnerski odnos i dogovarati u budućnosti sve ono što je najbolje za zdravstvene radnike – poručio je Vuković te zahvalio premijerki Mariji Buhač, ministru zdravstva Milenku Bevandi i direktorici Zavoda zdravstvenog osiguranja Ani Vidačak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.