open-navfaktor-logo
search
Kolektivni ugovor
Vlada HNK dala saglasnost, veće plaće doktorima medicine i stomatologije
Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je donijela Odluku o davanju saglasnosti na Prijedlog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti doktora medicine i stomatologije na području HNK kao i uvjetima i roku primjene.
21.07.2022. u 11:48
get url
text

U skladu s postignutim dogovorom predstavnika Vlade i predstavnika Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije, na sastanku održanom 1. jula 2022. godine, pripremljen je Prijedlog Kolektivnog ugovora kojim se osnovna plaća, zbog iznimne odgovornosti za život i zdravlje ljudi, uvećava za 20 posto.

Prema tom dogovoru, u prvoj godini primjene Kolektivnog ugovora, plaće će biti uvećane za 10, a u drugoj godini za dodatnih 10 posto, s tim da će Kolektivni ugovor biti zaključen na period od tri godine. Sredstva za finansiranje prava iz Kolektivnog ugovora bit će osigurana u Finansijskom planu Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK, budžetu HNK, budžetima općina/gradova i u finansijskim planovima zdravstvenih ustanova. Kolektivni ugovor primjenjivat će se počevši od 14. augusta tekuće godine, navodi se u saopćenju iz Vlade HNK.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.