open-navfaktor-logo
search
Rebalans budžeta
Vlada HNK: Po 100 KM za sve nezaposlene koji su na evidenciji Službe za zapošljavanje
U nastavku 181. sjednice, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojila je Prijedlog izmjena i dopuna budžeta HNK za 2022. godinu te Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta koji su upućeni u dalju skupštinsku proceduru, po skraćenom postupku.
20.07.2022. u 15:15
get url
text

Usvojenim izmjenama i dopunama budžeta, uz ostalo, osigurano je cca tri miliona KM za nabavku besplatnih školskih udžbenika i priručnika za učenike svih devet razreda osnovnih škola u HNK.

Ukupno 16.195 školaraca u septembru će dobiti besplatne udžbenike. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta dostavit će novac školama, prema utvrđenim specifikacijama i popisima, za svaku školu posebno, a školske će uprave osigurati raspodjelu tih udžbenika školarcima na početku nove školske 2022/2023. godine.

Izmjenama i dopunama budžeta, u HNK predviđeno je značajno povećanje novčane podrške za vrijeme trudnoće i porođaja žene-majke koja nije u radnom odnosu. Predviđena je isplata jednokratne novčane podrške svim nezaposlenim koji su na evidenciji Službe za zapošljavanje HNK u iznosu od 100 KM po osobi. Povećane su stavke za egzistencijalnu podršku za borce, kao i udruženja koja brinu o borcima i povratnicima.

Vlada HNK je također riješila pitanje zdravstvenog osiguranja vjerskih službenika, povećana su izdvajanja za kulturu, sport, kulturne institucije (obje mostarske pozorišne kuće), visoko obrazovanje (oba univerziteta). Predviđena su značajnija sredstva za rekonstrukciju i investicijsko održavanje policijskih stanica, školskih i sportskih objekata, dovršenje radova na zgradi kantonalne Skupštine, kao i za proces obnove i prenamjene hotela Ero u novu zgradu Vlade HNK.

Također, povećana su sredstva poticaja poljoprivredi, privredi i turizmu. Značajno su povećana namjenska sredstva za vodoprivredu gdje su ukupna budžetska izdvajanja time premašila osam miliona KM, te za održavanje cesta koje su u nadležnosti HNK na kojoj su stavci izdvajanja dosegnula 14 miliona KM. Ispunjene su i sve obaveze koje proizilaze iz novih kolektivnih ugovora, saopćila je Vlada HNK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.