open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Vlada HNK: Protesti zdravstvenih radnika su opravdani, ali na pogrešnoj su adresi
Nakon ponovno najavljenih protesta zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu ispred zgrade Vlade ovog kantona zbog neuplaćene jednokratne novčane pomoći od 1.080 maraka, glasnogovornik kantonalne Vlade Pero Pavlović istaknuo je kako su protesti opravdani, ali da je adresa na kojoj se ova podrška pokušava osigurati potpuno pogrešna.
28.12.2022. u 12:56
get url
text

- Vlada HNK nije poslodavac zdravstvenim radnicima i nema zakonsko uporište za isplatiti ova sredstva. Onaj ko po zakonu može i treba isplatiti ovu podršku je poslodavac – naglasio je Pavlović.

Podsjetio je kako se o ovoj problematici još prošle sedmice očitovalo Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite ovog kantona koje je, kako navodi glasnogovornik, jasno kazalo da su protesti i zahtjevi sindikata opravdani.

- Također su iz Ministarstva kazali kako zdravstveni radnici trebaju dobiti novčanu podršku jer su kao i ostali građani izloženi poteškoćama koje su posljedica brojnih poskupljenja. Ali i tada, a evo i danas, želimo podvući da se protesti događaju na pogrešnoj adresi. Vlada nije adresa na kojoj se ovo pitanje treba riješiti – istaknuo je on.

Pavlović dodaje kako je u Uredbi Vlade FBiH jasno naznačeno da poslodavac može svom uposleniku uplatiti jednokratnu novčanu podršku u iznosu do 1.080 maraka zbog čega je resorno ministarstvo pozvalo osnivače, menadžment, ali i poslodavce na koje se Uredba odnosi da u skladu s mogućnostima to i ispoštuju.

- Mi smo u cilju podrške zdravstvenom sektoru u našem kantonu učinili niz koraka. U proteklih mjesec dana kroz izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja osigurali smo dodatnih 13 miliona maraka zdravstvenim ustanovama. Ovih dana kroz izmjene i dopune budžeta našeg kantona za 2022. godine osigurali smo dodatnih tri miliona maraka za primarnu zdravstvenu zaštitu, odnosno za domove zdravlja – podvukao je Pavlović.

Na kraju je spomenuo kako u nekoliko svojih istupa čelnici sindikata zdravstvenih radnika, u traženju načina kako da dobiju ono što im pripada, često ističu "da Vlada treba i može natjerati poslodavce da naprave taj korak".

- Vlada nema alate niti načine da primora poslodavce da naprave taj korak. Vlada nema alate primorati poslodavce da urade nešto što sindikati traže. Pritisak sindikata treba i isključivo mora biti usmjeren ka poslodavcima koji jedini po Uredbi Vlade FBiH mogu i trebaju isplatiti spomenuti iznos – zaključio je glasnogovornik Vlade HNK.

Nakon protesta održanih protekle sedmice, sindikati zdravstvenih radnika ovog kantona za sutra su najavili još masovniji protest koji će se održati ispred Vlade HNK u podne. Protestna šetnja započet će u 11 sati i 30 minuta na Španskom trgu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.