open-navfaktor-logo
search
Projekti
Vlada HNK uzela dodatnih 13 miliona KM kredita za tri bolnice
Nakon završenog administrativnog postupka, a na tragu ranije usvojene odluke na sjednici Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona predsjednik Vlade Nevenko Herceg i ministar finansija Adnan Faladžić u utorak su s predsjednicom Uprave Razvojne banke FBiH Mersihom Slipičević potpisali Aneks ugovora o kreditnom zaduženju kojim je osigurano dodatnih 13 miliona maraka za dovršetak radova na izgradnji, obnovi i opremanju triju bolnica u HNK, Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, Kantonalne bolnice "Dr. Safet Mujić" i Opće bolnice Konjic.
24.10.2023. u 14:30
get url
text

Riječ je o dodatnom zaduženju, uz prethodni kredit za izgradnju, dogradnju i obnovu pobrojanih objekata vrijedan 32 miliona maraka, čime je ukupna investicija Vlade HNK u ove tri bolnice dosegnula 45 miliona maraka.

Sedam od ukupno 13 miliona maraka iz danas potpisanoga Aneksa izdvojeno je za dovršenje i opremanje nove zgrade Klinike za dječije bolesti (Pedijatrija) SKB-a Mostar, dok će za izgradnju, obnovu i opremanje više odjela Kantonalne bolnice "Dr. Safet Mujić" ići 4,5, a za dogradnju i opremanje novih odjela u Općoj bolnici Konjic 1,5 milion maraka. Otplatni period je 12 godina, saopćeno je iz Vlade HNK.

Na novoj, savremenoj zgradi mostarske pedijatrije, za koju direktor SKB-a Mostar Ante Kvesić ističe kako joj neće biti ravne u Evropi, u toku su završni radovi.

U saopćenju se podsjeća da je Vlada HNK preuzela sve obaveze iz kredita Saudijskog fonda za razvoj, a sada je osigurala dodatna sredstva potrebna za dovršetak radova nakon povećanja cijena građevinskog materijala i radova.

- Od ukupno 45 miliona, za novu zgradu pedijatrije izdvojili smo 26,5 miliona maraka. Snažni poremećaji na tržištu, posebno u građevinskom sektoru, i drastični porasti cijena uopće, doveli su do toga da je s ranije osiguranim sredstvima doveden u pitanje završetak započetih projekata. Kako su izgradnja i opremanje Klinike za dječije bolesti, te ulaganja u izgradnju i opremanje i drugih dviju bolnica u HNK projekti od izuzetnog značaja za sve naše građane, ali i za pacijente susjednih kantona koji u zdravstvenoj njezi gravitiraju Mostaru, nakon razgovora s menadžmentima ovih zdravstvenih ustanova donijeli smo odluku i poduzeli sve potrebne aktivnosti te, evo, današnjim potpisom osigurali dodatnih 13 miliona maraka čime smo stvorili pretpostavke za dovršenje započetih, rekao bih strateških, projekata u cijelosti - kazao je Herceg.

Prilikom nedavnog obilaska gradilišta Kvesić je istaknuo kako će HNK svojim najmlađim sugrađanima ponuditi zdravstvenu njegu koja je na nivou najrazvijenijih zemalja Evrope.

Zahvalivši kantonalnoj Vladi na punoj podršci i razumijevanju za ovaj i niz drugih projekata koji su provedeni ili su u toku provedbe u kantonalnim bolnicama, prvi čovjek SKB-a Mostar poručio je kako je samo zahvaljujući takvom stavu Vlade ovaj vitalni projekt doveden do kraja, unatoč svim obvezama i odgovornostima koje Vlada ima, kao i izazovima koje su donijele nove globalne okolnosti.

- Stara zgrada Pedijatrije izgrađena je 1964. godine i praktično je najneuvjetniji objekt u sklopu kompleksa SKB-a Mostar. Za razliku od tamošnjih manje od 2.000, nova zgrada se prostire na oko 10.000 kvadratnih metara površine. Maleni pacijenti ovdje će imati najviši mogući standard, a kao čovjeku koji je vidio nebrojeno dječijih bolnica diljem svijeta, vjerujte mi kako ovakvih ima jako malo - podsjetio je Kvesić, saopćila je Vlada HNK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.