open-navfaktor-logo
search
Kod Razvojne banke FBiH
Vlada HNK uzima još 13 miliona KM kredita za sve tri bolnice
Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona na sjednici u ponedjeljak usvojila je Odluku o izmjeni Odluke o kreditnom zaduživanju HNK u 2022. godini za realiziranje projekta izgradnje, obnove i opremanja bolnica u HNK u iznosu od 13 miliona maraka, saopćila je Vlada HNK.
06.03.2023. u 14:45
get url
text

Od toga iznosa, za opremanje Klinike za dječje bolesti (Pedijatrije) Sveučilišne kliničke bolnice Mostar bit će izdvojeno sedam miliona maraka.

Za izgradnju, obnovu i opremanje više odjela Kantonalne bolnice "Dr. Safet Mujić" izdvojit će se 4,5 miliona maraka te za dogradnju i opremanje novih odjela u Općoj bolnici Konjic 1,5 miliona maraka.

Riječ je o dodatnom zaduženju, uz prethodni kredit za izgradnju, dogradnju i obnovu pobrojanih objekata vrijedan 32 miliona maraka. Period otplate ovoga kredita je 12 godina.

Predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg ponovio je kako su izgradnja i opremanje Pedijatrije SKB-a Mostar, kao i predviđeni zahvati na zgradama i odjelima bolnice "Dr. Safet Mujić" i Opće bolnice Konjic projekti od izuzetnog značaja za sve građane ovog kantona.

- Javnost je upoznata s činjenicom da je Vlada HNK u cijelosti na sebe preuzela kredit Saudijskoga fonda za razvitak u iznosu od 32 miliona maraka za izgradnju i obnovu svih triju bolnica u našem kantonu – rekao je Herceg.

Nakon ulaganja u izgradnju, premijer Herceg je napomenuo kako su prošle godine javno iskazali spremnost za preuzimanje obaveza oko dodatnog kreditnog zaduženja u iznosu od 13 miliona maraka za opremanje bolničkih kapaciteta, kako ne bi došlo do zastoja u završetku ovoga važnog projekta.

- Današnjom je odlukom omogućeno realiziranje dovršetka ovog vitalnog projekta za još kvalitetniju zdravstvenu uslugu našim sugrađanima, u prvom redu bolnice dostojne 21. stoljeća za najmlađe pacijente, gdje naravno mislim na novu savremenu zgradu mostarske Pedijatrije, na što sam lično ponosan – zaključio je Herceg.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.