open-navfaktor-logo
search
Aluminij
Vlada Hrvatske zabrinuta, ali ne može ništa uraditi: Problem mora riješiti Vlada FBiH
Hrvatska Vlada kao manjinski dioničar smatra da se tržišno i ekonomsku opravdanu i konkurentnu proizvodnju u Aluminiju može ostvariti uz bitnu promjenu dosadašnjeg poslovnog modela
12.07.2019. u 19:10
get url
text

 Vlada Republike Hrvatske oglasila se u petak popodne saopćenjem u kojem se navodi kako ta vlada "izražava zabrinutost i žaljenje" što je došlo do prestanka rada mostarskog Aluminija "jednog od strateških privrednih subjekata za hrvatski narod u Federaciji BiH, ali i za privredni razvoj cijele Bosne i Hercegovine".

-Podsjećamo na to da je prema podacima Centra za restrukturiranje i prodaju Republika Hrvatska vlasnik 22.814 dionica koje čine 12 posto temeljnog kapitala Društva (što je pripalo Hrvatskoj na temelju ulaganja u obnovu ratom uništenog pogona elektrolize). U tom kontekstu hrvatska Vlada ima ograničen utjecaj koji nije presudan u donošenju odluka i upravljanju trgovačkim društvom Aluminij d.d. Mostar", stoji u saopćenju.

Dodaje se kako je Republika Hrvatska preko svog predstavnika u Nadzornom odboru Aluminija primila informaciju o razgovorima koje su vodili predstavnici Vlade Federacije BiH i Uprave društva Aluminij d.d. s potencijalnim strateškim partnerima te se najavljuje da predstavnici hrvatske Vlade uoči sljedeće sjednice Skupštine društva Aluminij d.d. obaviti konsultacije s predstavnicima Uprave društva te Vlade Federacije BiH kao najvećim pojedinačnim vlasnikom, kako bi se razmotrila moguća rješenja za izazove koji se nalaze pred mostarskim Aluminijem.

-Hrvatska Vlada kao manjinski dioničar smatra da se tržišno i ekonomsku opravdanu i konkurentnu proizvodnju u Aluminiju može ostvariti uz bitnu promjenu dosadašnjeg poslovnog modela, u skladu s najboljim europskim poslovnim praksama. Provedba tih mjera pretpostavlja podršku Vlade Federacije BiH, poručili su iz Vlade RH.

Zbog eskalacije problema u mostarskom Aluminiju hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović jučer je zatražila očitovanje Vlade RH te je izrazila zabrinutost za sudbinu oko 900 radnika.

Proizvodni pogodni Aluminija ugašeni su u noći s 9. na 10. juli, nakon što je poduzeće iskopčano s visokonaponske električne mreže.

Zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 miliona maraka, a prema posljednjim podacima, Aluminijev dug za električnu energiju s 30. junom 2019. godine iznosi 293 miliona maraka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.