open-navfaktor-logo
search
Kad će, ne zna se
Vlada još nije razmatrala smjenu komesara sarajevske policije Selimovića
Nusret Selimović, komesar Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, posljednji dan januara podnio je ostavku na tu funkciju.
10.02.2023. u 08:12
get url
text

Kako je tada rečeno iz Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, on će tu funkciju nastaviti obnašati do izbora njegovog nasljednika.

Iz Vlade Kantona Sarajevo tada su saopćili kako su iznenađeni tim njegovim potezom, te da pozdravljaju odluku komesara da ostane na funkciji do izbora njegovog zamjenika.

Vlada još nije raspravljala o ovom pitanju, a što je Faktoru potvrdio i ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica.

VEZANI TEKST - Selimović o ostavci: Moja savjest je čista

- Komesar je dostavio pismenu ostavku ministru i vršiteljici dužnosti premijera Kantona sarajevo. U skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo ja sam kao ministar dostavio ostavku Nezavisnom odboru za izbor i reviziju policijskog komesara, koji je, također u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima, dostavio prijedlog za smjenu policijskog komesara, posredstvom ministra unutrašnjih poslova Vladi Kantona Sarajevo na odlučivanje. Vlada Kantona Sarajevo ima 30 dana da odluči po ovom pitanju - kazao je za Faktor ministar Katica.

Katica nam je dalje pojasnio da ukoliko Vlada prihvati ostavku, imenuje se zamjenik policijskog komesara do imenovanja novog policijskog komesara, a Nezavisni odbor u skladu s tim raspisuje konkurs i ta procedura teče u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima: slijedi prijavljivanje kandidata, predlaganje kandidata od Nezavisnog odbora, i onda Vlada odlučuje o imenovanju.

S obzirom na to da je Nezavisni odbor već ranije predlagao smjenu policijskog komesara jer je od Zavoda PIO/MIO FBiH i zvanično obaviješten da je Selimović još u junu prošle godine ispunio uvjete za penziju, a taj prijedlog nije dobio potrebnu podršku Vlade, pitali smo ministra da li je moguće da se ponovi takav scenarij.

Kako nam je kazao Katica, zakonski je moguće da i ovaj put prijedlog ne dobije potrebnu podršku ali da, s obzirom na to da se radi o ličnom zahtjevu komesara, pretpostavlja da bi to ovog puta moglo biti usvojeno.

O ovome, kako nam je kazao, nije raspravljano na jučerašnjoj sjednici Vlade.

Kada bi se ta tačka mogla naći na dnevnom redu, zasad nije poznato.

VEZANI TEKST - Okerić upozorava: Može doći do urušavanja sigurnosnog sistema u Kantonu Sarajevo

Selimović je, podsjetimo, ostavku podnio dan nakon što ga je predsjednik Komisije za sigurnost Skupštine KS Elvedin Okerić "prozvao" u medijima, te, između ostalog, upozorio da "zbog neprovođenja zakona i podzakonskih akata Uprave policije KS, može doći do urušavanja sigurnosnog sistema u Kantonu Sarajevo".

- U protekle tri godine Uprava policije koju predvodi policiji komesar Nusret Selimović nije odgovorila na ključne potrebe sigurnosnog sistema Uprave policije kao što su kapacitiranje ljudskim resursima i opremanjem Uprave policije neophodnim materijalno-tehničkim sredstvima - istaknuo je tada, između ostalog, Okerić.

Naši izvori iz MUP-a Kantona Sarajevo, kažu da je "očigledno 'pukla tikva' između Selimovića i pojedinih dijelova 'Trojke'", koja ga je imenovala na tu funkciju, te da on ovim činom podnošenja ostavke "nastoji sebe prikazati kao žrtvu", iako, kako tvrde, "faktički ništa nije uradio za ove četiri godine, osim što je naprimao državnih službenika koji nemaju gdje sjediti".

Podsjetimo, Selimoviću se spočitava to što za svog mandata nikoga nije unaprijedio u viši čin, a i onih 200 novih policijskih službenika koji su primljeni u MUP KS, primljeni su na osnovu zaključka koji je donio njegov prethodnik.

VEZANI TEKST - MUP KS vodi čovjek koji bi trebao biti u penziji, "Trojka" bi ga smijenila, ali nema podobnu zamjenu

Osim što Upravi policije nedostaje ogroman broj policajaca, zbog čega ispaštaju policajci koji rade veliki broj prekovremenih sati, zamjera mu se i neizvršavanje budžeta, posebno kada je u pitanju nabavka materijalno-tehničkih sredstava i novih uniformi za potrebe policijskih službenika.

Jedina nabavka koja je realizirana je nabavka pancira za koje će se ispostaviti da su neupotrebljivi, čime je izdvojenih više od 800.000 KM "bačeno niz vodu".

Faktor je već ranije pisao da je "Trojka" nezadovoljna radom policijskog komesara, koji je uz to ispunio i uvjete za penziju, ali su izmjenama Zakona došli u situaciju da nema ko da ga zamijeni.

- Oni njega svakog momenta mogu razriješiti, ali se očigledno čeka unaprijeđenje, odnosno da neko pređe u čin glavnog inspektora da bi ga mogli privremeno imenovati, dok ne dovedu opet nekoga sa strane jer njima se od postojećih opcija niko ne sviđa - kažu naši sagovornici iz MUP-a KS. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.