open-navfaktor-logo
search
Donijeli zaključak
Vlada Kantona Sarajevo ukida moratorij na zapošljavanje u zdravstvu
Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici donijela zaključak, na prijedlog Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, kojim se od moratorija na zapošljavanje na neodređeno vrijeme izuzimaju zdravstveni radnici u javnim zdravstvenim ustanovama u KS, čiji je osnivač i suosnivač Kanton Sarajevo.
24.08.2023. u 15:25
get url
text

Ovo je važan korak koji je poduzet s ciljem unapređenja zdravstvenog sektora i pružanja kvalitetnije zdravstvene zaštite građanima, saopćio je Press KS.

Podsjećaju da je Vlada KS 29. decembra 2022. godine donijela Zaključak kojim je uspostavljen moratorij na zapošljavanje na neodređeno vrijeme, zahtijevajući prethodnu saglasnost Vlade za takve odluke. Moratorij se primjenjivao na širok spektar kantonalnih organa uprave, javnih ustanova, komunalnih preduzeća i drugih budžetskih i vanbudžetskih korisnika.

- Svjesni potreba u zdravstvenom sektoru, te želje da se pojednostave procedure zapošljavanja kako bi se osigurao adekvatan broj zdravstvenih stručnjaka, Vlada KS je pažljivo revidirala ovu odluku, te su današnjim Zaključkom Vlade zdravstveni radnici izuzeti od ograničenja moratorija na zapošljavanje na neodređeno vrijeme. Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja i objavit će se u "Službenim novinama Kantona Sarajevo" - saopćeno je.

Vlada i Ministarstvo zdravstva KS, kako se dodaje, žele osigurati optimalne uvjete za rad u zdravstvenom sektoru, gdje će medicinski radnici biti na raspolaganju kako bi se poboljšala i proširila kvalitetna zdravstvena zaštita za sve građane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.