open-navfaktor-logo
search
Rastu dugovi
Vlada KS diže novi kredit za toplotne pumpe u Butilama, manji računi za ruski gas
Vlada Kantona Sarajevo je prije tri dana donijela odluku o usvajanju kapitalnog projekta Sarajevo Toplane - daljinsko grijanje koji bi koštao 80 miliona maraka i drugi projekat vrijedan 20 miliona maraka za proizvodnju električne energije iz mulja na Butilama.
01.10.2023. u 09:36
get url
text

Odlukom je precizirano da projekt Sarajevo Toplane - daljinsko grijanje košta 80 miliona maraka i za drugi projekat za proizvodnju električne energije 20 miliona maraka. 

- Dakle, ova dva projekta ukupno bi koštala 100 miliona maraka, a da bi to realizirali moramo uzeti kredit. Kredit će se potrošiti na toplinsko grijanje i proizvodnju električne energije iz mulja na Butilama. To znači da će se 80 miliona maraka potrošiti za projekat toplinsko grijanje, a 20 miliona maraka za proizvodnju struje. Međutim, očekujemo grant od evropskog WBIF fonda, jer se radi o projektima za obnovljive izvore enrgije, od 30 miliona maraka, ali tek idemo u proceduru odobrenja grant sredstava - pojašnjava Almir Bečarević, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Ministar dodaje da se ovaj projekat radi sa EBRD-om i na sjednici Vlade KS donesena je formalna odluka za započinjanje procedure implementacije i kreditnog zaduženja koje će trajati duži vremenski period. Svi od Predsjedništva BiH do lokalnih vlasti moraju dati odobrenje za kredit. Kada se kredit odobri to će se plasirati preko budžeta Vlade KS.

- Projektom daljinskog grijanja oslobađamo Toplane godišnjeg plaćanja prirodnog gasa minimalno 20 miliona maraka. Uzimamo vodu koju inače prosipamo u rijeku Bosnu u Butilama, čak tu vodu ne koristimo ni za pranje sarajevskih ulica. Što je još bitnije tu vodu u Butilama koristili bi za rad toplotnih pumpi. To će biti postrojenje isključivo domaći proizvod uključujući i proizvodnju struje iz mulja i sav na ovaj način ušteđeni novac išao bi u povrat kredita – kaže Bečarević.

Projekat je od međunarodnih stručnjaka koji su radili tu studiju do EBRD-a u Londonu proglašen najboljim projektom toplinskog grijanja u cijeloj našoj regiji, tvrdi ministar.

- Ovaj projekt uključuje dvije komponente koje se mogu provoditi u fazama ili istovremeno. Prva faza podrazumijeva ugradnju toplotne pumpe snage 18MW u Butilama, te izgradnju cjevovoda dužine oko 6,5 kilometara od Butila do kotlovnice na Alipašinom Polju, te cjevovoda od dva kilometra od kotlovnice K5 do kotlovnica na Alipašinom Polju i ugradnju komponenti za poboljšanje učinkovitosti postojećeg sistema grijanja na Alipašinom Polju. Druga faza obuhvata ugradnju druge toplotne pumpe snage 18MW u Butilama, te ponovna izgradnja cjevovoda dužine 6,5 kilometara od kotlovnice na Alipašinom Polju do kotlovnica na Otoci, Čengić Vili 2, u Hrasnom i na Grbavici - obrazložio je ministar Bečarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.