open-navfaktor-logo
search
Vanredna sjednica
Vlada KS donijela zaključke: Povećati kazne, smanjiti ograničenje brzine u gradu, pokriti grad kamerama...
Vlada Kantona Sarajevo okončala je vanrednu sjednicu održanu povodom teške saobraćajne nesreće u kojoj je u centru Sarajeva poginula 25-godišnja Azra Spahić, dok su dvije njene prijateljice zadobile teške tjelesne povrede. 
28.05.2023. u 15:01
get url
text

Dopremijer Vlade KS Emir Dedović na početku obraćanja je u ime Vlade KS izrazio saučešće porodici poginule djevojke, te uputio riječi podrške povrijeđenim i njihovim porodicama, sa željom da što prije prevaziđu situaciju u kojoj su se našli.

On je potom saopćio zaključke sa današnje sjednice.

Kako je naveo, donesen je zaključak da se pojača policijski nadzor od 19 sati navečer do 7 ujutro. Također, najavio je pojačanu kontrolu i podršku u vidu pokretnih kamera i presretača koji će raditi na registrovanju onih koji prekoračuju brzinu.

- To će pomoći dok se grad ne pokrije dovoljnim brojem stacionarnih radara i kamera - kazao je Dedović. 

Kazao je i da će se ići u pravcu da se otklone prepreke koje su danas prisutne da se trajno oduzme vozilo prekršiocima saobraćajnih propisa. On je kazao da su detektovali prepreke u sistemu i dati kratke rokove da se to što prije završi.

Također je kazao da će se povećati kazne koje se izriču za saobraćajne prekršaje, "u proceduri koja je neophodna za to, u najkraćem vremenu".

- Također, u proceduri propisanoj zakonom ići će se na smanjenje brzine u naseljenom dijelu Sarajeva, sa 40 na 30, a sa 60 na 50 - kazao je Dedović.

Dodao je i da su "oni kao Vlada dali potporu onome što se zove "Sarajevo pod videonadzorom" i da će učiniti sve što je moguće da se to napravi što prije".

Dedović je kazao i da će se ići u pokretanje ozbiljne kampanje s kojom će nastojati prevenirati ono što se zove nasilje u saobraćaju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.