open-navfaktor-logo
search
Ko je za a ko protiv
Vlada KS na zahtjev Vodovoda ponovo razmatra poskupljenje vode od čak 54 posto
Vlada Kantona Sarajevo ponovo razmatra poskupljenje cijena vode, odnosno prijedlog nezavisnog tijela prema kojem bi cijena vode za građane bila veća za 54 posto. 
24.05.2023. u 12:46
get url
text

Ovo je za Faktor potvrdio ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almir Bečarević koji kaže da se svakodnevno o ovom prijedlogu vode intenzivni razgovori.

VEZANI TEKST - Iz ViK-a potvrdili Bandićeve tvrdnje: Neminovno je poskupljenje vode u Sarajevu

- Oni će biti nastavljeni i danas. Ja ne mislim popustiti. Moj stav je jasan. Treba sve analizirati, od bilansa stanja, procjene vrijednosti imovine KJKP "Vodovod i kanalizacija" jer je ona precijenjena i sve ono što može utjecati na drastično povećanje cijene vode. Prema prijedlogu neovisnog tijela, ViK sada traži povećanje cijene vode od 54 posto. Ja ne mislim popustiti. Prijedlog mi je bio dostupan. Vidio sam ga i odmah vratio - kazao je Bečarević, koji se protivi takvom prijedlogu. 

Zastupnik Stranke za BiH Muamer Bandić kaže da se loše upravljanje javnim resursima i kompanijama ne može stalno prebacivati na teret građana Sarajeva.

- Naš ministar neće podržati takva rješenja. Stranka za BiH neće podržati takva rješenja - poručuje Bandić.

Smatra da bi ovaj dokument nezavisnog tijela trebao biti dostupan javnosti kako bi ona mogla dati svoj sud o opravdanosti drastičnog povećanja cijene vode. 

- Povećanje cijene usluga koje potrošačima pruža KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo je neminovno jer je trenutna cijena definitivno neodrživa i neekonomska, te onemogućava da preduzeće posluje u skladu sa potrebama građana - kazali su iz ViK-a ranije.

Kako  su naveli, preduzeće je, poštujući Zakon o komunalnim djelatnostima, metodologiju o utvrđivanju najniže osnovne cijene vodnih usluga u FBiH, preporuku Ureda za reviziju institucija u FBiH, izvršilo kalkulaciju cijena svojih vodnih usluga i pripremilo prijedlog novog cjenovnika.

- Već duži vremenski period govorimo o potrebi za korekcijama cijena vode, a kada će do toga i da li će doći, o tome odlučuje osnivač, Kanton Sarajevo – ističu iz ViK-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.