open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Vlada KS najavila povećanje plaće za pet posto za 14.000 radnika, sindikati odbili
Vlada Kantona Sarajevo će uvećati plaće za pet posto za više od 14.000 uposlenika koji plaću primaju iz budžeta Kantona Sarajevo, a za šta je potrebno izdvojiti dodatnih gotovo 25,8 miliona KM, saopćeno je iz Vlade KS. 
20.12.2022. u 14:59
get url
text

Danas je na zahtjev Koordinacije osam sindikata održan sastanak sa Vladom Kantona Sarajevo na kojem su pregovarali o povećanju plaće u 2023. godini, isplati jednokratne pomoći za sve radnike u iznosu od 1.080 KM i uvažavanju Koordinacije sindikata kao socijalnog partnera.

VEZANI TEKST - Koordinacija osam sindikata odbila sve odluke Vlade KS, traže ponovne pregovore

Nakon pregovora članovi Koordinacije osam sindikata su održali interni sastanak te donijeli odluku da odbijaju sve odluke Vlade KS, među kojima je i odbijanje prijedloga o povećanju plaće za oko 14.000 radnika u iznosu od pet posto jer, kako su naveli, radi se o jednostranoj odluci, a ne o prijedlogu za dalje pregovore.

Međutim, iako je Koordinacija osam sindikata odluku o odbijanju prijedloga dostavila Vladi, iz Vlade su saopćili da će uvećati plaće te da će "uposlenima u zdravstvu i komunalnoj privredi visina plaće biti definirana u pregovorima za nove kolektivne ugovore".  

- U ovoj godini je za plaće i naknade uposlenika u Kantonu Sarajevu izdvojeno više od pola milijarde KM. Podsjećamo, u tekućoj godini su plaće u javnom sektoru povećane prvo kroz osnovicu za pet posto, a kasnije tokom godine kroz kolektivne ugovore između sedam i dvanaest posto. U prvih 11 mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine je na ime primanja radnika u javnom sektoru u KS isplaćeno više od 70 miliona KM više nego prošle godine - navodi se u saopćenju Vlade KS te dodaju:

- Pored toga po pitanju tužbi iz radno-pravnih odnosa iz proteklog desetljeća Vlada je isplatila 22,5 miliona KM samo ove godine i još postoji više od 30 miliona KM glavnice preostalih tužbi koji opterećuju budžet Kantona Sarajevo - stoji u saopćenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.