open-navfaktor-logo
search
Zaštita identiteta
Vlada KS nezakonito tražila platne liste svih zaposlenih u osnovnim školama
Agencija za zaštitu ličnih podataka smatra nezakonitim zahtjev Vlade Kantona Sarajevo upućen krajem prošle godine svim osnovnim školama na području KS kojim se tražilo, između ostalog, dostavljanje spiskova radnih mjesta i pregled platnih listi svih zaposlenih sa podacima radnog mjesta, koeficijenta, osnovne plaće, dodataka na plaću i radni staž (sa prekrivenim imenom i prezimenom).
13.01.2024. u 19:16
get url
text

VEZANI TEKST - Hoće li drugo polugodište u osnovnim školama u KS započeti dvosatnim štrajkom?

S obzirom na to da se dostavljanjem ovih podataka može otkriti ili uputiti na otkrivanje identiteta lica, Kantonalni odbor Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH ranije je zatražio od Vlade KS i premijera Nihada Uka da hitno i bez odlaganja stave van snage dopis dok se čeka odogovor Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH.

U mišljenju Agencije navodi se, između ostalog, da su osnovne škole na području KS kontrolori koji obrađuju lične podatke svojih zaposlenih, uključujući i lične podatke sadržane u platnom listama.

Vlada KS je treća strana koja zahtjeva spisak radnih mjesta i pregled platnih listi zaposlenih u osnovnim školama u KS. Zakonom o radu, je u članu 79. stav (3) propisano da je poslodavac, prilikom isplate plaće dužan radniku uručiti pisani obračun plaće, dok je u stavu (4) istog člana propisano da pojedinačne isplate plaće nisu javne. 

To znači da podaci sadržani u platnim listama mogu biti dostupni samo nosicu ličnih podataka na koga glasi platna lista. 

- Naime, platne liste sadrže podatke na osnovu kojih se mogu otkriti i drugi podaci koji zadiru u privatnost osobe na čije ime glasi platna lista.

Neovlaštenim licima ne treba biti dostupna, odnosno, vidljiva platna lista, s obzirom na to da su u istoj sadržani, naprimjer, odbici za alimentaciju, kredit, članarina za sindikat i slično. 

Ovi podaci predstavljaju lične karakteristike i opredjeljenja pojedinaca kao nosilaca ličnih podataka, spadaju u sferu privatnosti te stoga ne mogu biti dostupni neovlaštenim licima. 

Imajući u vidu navedeno, te cijeneći da je svrha zbog koje se podaci traže "Analiza sistema plaća i nagrada u Kantonu Sarajevo", Agencija je mišljenja da je navedenu svrhu moguće ostvariti dostavljanjem statističkog pregleda plaća na osnovu kojeg se ne bi mogao utvrditi identitet pojedinog zaposlenika škole - navedeno je u mišljenju koje potpisuje direktor Agencije Dragoljub Reljić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.