open-navfaktor-logo
search
Kolektivni ugovor
Vlada KS o najavi štrajka upozorenja prosvjetara: Smatramo da pregovori nisu završeni
Vlada Kantona Sarajevo je u okviru pregovaračkog procesa o Kolektivnom ugovoru za djelatnosti predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo, putem imenovanih pregovaračkih timova vodila pregovore sa Samostalnim sindikatom osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor SSOOIO KS, s namjerom da se povećaju plaće i podigne standard radnika u predškolskom i osnovnom odgoju i obrazovanju u Kantonu Sarajevo, saopćio je danas Press KS.
20.01.2024. u 14:49
get url
text

Kako dodaju, pregovarački timovi Vlade Kantona Sarajevo i Sindikata usaglasili su se o povećanju plaće svim radnicima od pet posto, i to od 1.12.2023. godine, uz već dogovoreno uvećanje osnovice za obračun plaće od 1. 1. 2024. godine sa 330 KM na 385 KM u predškolskom i osnovnom obrazovanje, a za šta su osigurana sredstva u Budžetu Kantona Sarajevo za 2023. i 2024. godinu.

- S obzirom na to da je u toku samih pregovora došlo do izmjene pregovaračkog tima Vlade KS, zbog imenovanja novog saziva Vlade Kantona Sarajevo u novembru 2023. godine, ali i zbog isteka vremenskog okvira za pregovaranje definisanog ranijim protokolom, moralo se pristupiti potpisivanju novog protokola o pregovaranju između pregovaračkih timova dvije strane s novim rokom za pregovaranje.

Kako bi se omogućio nastavak socijalnog dijaloga i poboljšala prava radnika u predškolskom i osnovnom obrazovanju u okviru pregovora pregovaračkih timova, Vlada Kantona Sarajevo je u dva navrata donijela Odluku o prihvatanju prijedloga Protokola o vođenju pregovora sa Samostalnim sindikatom osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH - Kantonalni odbor SSSOOIO KS, od 22. 12. 2023. godine i od 09. 01. 2024. godine. Vlada KS je ovim postupanjem iskazala daljnju namjeru nastavka i uspješnog završetka predmetnih pregovora i socijalnog dijaloga, te smatramo da pregovori nisu završeni niti proglašeni neuspješnim - navodi se u saopćenju.

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH - Kantonalni odbor SSSOOIO KS je, kako dodaju, jučer dostavio Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS, kao resornom ministarstvu, službenim putem najavu štrajka upozorenja u kojem nisu artikulisani nikakvi zahtjevi.

- Također, dana 19. 01. 2024. godine, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo je zaprimilo akt Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH - Kantonalni odbor SSSOOIO KS, u kojem se iskazuje spremnost Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH - Kantonalni odbor SSSOOIO KS da konačno potpiše prijedlog Protokola i nastavi pregovaranje.

Naglašavamo da je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS osiguralo sredstva za povećanje plaća radnika u predškolskom i osnovnom odgoju i obrazovanju u Budžetu KS za 2024. godinu. Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS, kao resorno ministarstvo, želi naglasiti svoju volju, kao i čvrstu opredijeljenost Vlade KS na podizanju standarda radnika u obrazovanju na svim nivoima, a što je jasno demonstrirano u protekle tri godine, te ćemo u tom smislu rado obnoviti socijalni dijalog kroz institut pregovaranja - zaključuju u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.